Tekrarlayan sondalamaların periodantal dokular üzerindeki etkileri
The Effect of repeated probing on periodontal tissue
  1. Tez No: 79570
  2. Yazar: MURAT A. ONUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT S. BOSTANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ataşman kaybı, deneysel periodontitis, sondalama, hastalık aktivitesi, sondalama sıklığı, Attachment loss, disease activity, experimental periodontitis, frequency of probing, probing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
53 ÖZET Tekrarlayan Sondalamaların Periodontal Dokular Üzerindeki Etkileri Klinik ölçümlerde periodontal sondanın kullanılması destek dokuları zedeleyebilir. Bu zedelenmeyle meydana gelen doku hasarının ataşman kaybına sebep olup olmadığı sorusu çalışmamızın hareket noktasını oluşturmuştur. Bu amaçla, deneysel olarak periodontitis meydana getirilen köpeklerdeki tekrarlayan sondalamaların klinik ataşmana zarar verip vermediği değerlendirildi. Çalışma grupları, haftada bir ve ayda bir sondalama olmak üzere ikiye ve her bir grupta sağlıklı ve periodontitisli olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Ataşman seviyesi ölçümleri TPS Sondası kullanılarak yapıldı. TPS Sondasının uyguladığı kuvvet hem sağlıklı, hem de periodontitisli dokularda en koronaldeki sağlam bağ dokusu liflerine ulaşabilecek 240 N/cm2 (van der Velden, 1979) olacak şekilde modifiye edildi. Sadece 1., 4., 8. ve 12. haftalık ataşman seviyesi ölçümleri her dişin 8 yüzeyinden, haftada bir yapılan ölçümler ise her dişin rastgele belirlenen 4 yüzeyinden yapıldı, ölçümler tek bir araştırmacı tarafından yapılırken, diğer bir araştırmacı ölçümleri gözle izleyerek teyit etti. Ataşman seviyesi ölçümlerinde sabit referans noktası olarak kron üzerinde gingival kenara yakın açılan çentiklerin koronal sınırı kullanıldı. Ayda bir ve haftada bir sondalanan sağlıklı ve periodontitisli bölgelerin RAS ortalamalarının istatistiksel olarak karşılaştırması Mann- Whitney U Testi ile, bu test ile elde edilen RAS ortalamaları arasındaki değişim eşleştirilmiş örneklerde Wilcoxon Testi ile hesaplanmıştır. İlk 4 haftada özellikle periodontitisli gruplarda, köpeklerdeki iyileşme potansiyelinin yüksek oluşu sebebiyle tekrarlayan sondalamalara rağmen ataşman seviyesinde bir artma gözlenmiştir. Ancak periodontitisli grupta 4. haftadan sonra, sağlıklı grupta ise 8. haftadan sonra gözlenen klinik ataşman kayıpları hem haftada bir ile ayda bir sondalamalar arasında bir fark göstermemiş, hem de tüm gruplar için birçok bölgede istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Bu deneysel çalışmanın sınırları içinde, sondalama sıklığının ataşman seviyesindeki değişimler üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY The Effect of Repeated Probing on Periodontal Tissues The use of periodontal probe may damage the supporting tissues in clinical measurements. The question of whether the attachment loss is caused by the trauma of probing or not, was the base of our study. With this aim, the effect of repeated probing in dogs that were experimentally diseased, was evaluated from a clinical point of view. The study groups were comprised of weekly and monthly probing groups and each group was divided into healthy and diseased subgroups. For the attachment level measurements, the TPS Probe was used. The force via TPS Probe used was 240 N/cm2 which has been determined to reach the most coronal intact connective tissue fibers in both healthy and diseased tissues (van der Velden, 1979). The attachment level measurements for the monthly probing group (1, 4, 8 and 12 week) were obtained from 8 sites and 4 randomly selected sites were evaluated for the weekly probing group. All measurements were done by one examiner and these measurements were confirmed by the second examiner. The apical border of the grooves that were prepared on the crown surface close to the gingival margin was used as the fixed reference points for the attachment level measurements. The statistical analysis is computed by Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed Rank Test. In the first 4 weeks, an increased attachment level was observed especially in all the diseased groups as a result of high healing potential of the dogs. However, the attachment loss observed after the 4. week in the diseased group and after the 8. week in the healthy group was not statistically significant between the weekly and monthly groups in most of the sites. Within the limits of this experimental study, it was believed that the frequency of probing did not have any effect on the attachment level changes.