İlaç taşıyıcı biyoadhezif mikrokürelerin nazal uygulamaları
- Tez No: 79572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞİN GÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nazal yol, gentamisin sülfat, mikroküre, biyoadhezyon, penetrasyon artırıcı, püskürterek kurutma, Nasal route, gentamicin sulphate, microspheres, biyoadhesion, penetration enhancers, spray drying
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
144 ÖZET İlaç Taşıyıcı Biyoadhezif Mikro kürelerin Nazal Uygulamaları Bu çalışmada, model etken madde olarak, seçilen gentamisin sülfat' m nazal mukozadan absorpsiyonunu sağlamak üzere ilaç taşıyıcı biyoadhezif mikroküre sistemlerinin hazırlanması ve nazal mukozal yoldan başarıyla uygulanması amaçlanmıştır. Nazal mukozada, formülasyonlarm temas süresini artırmak, mukosiliar klerense bağh olarak hızla uzaklaşmaya engel olmak amacıyla biyoadhezif polimer olarak HPMC ve Na CMC, gentamisin sülfatın mukozal absorpsiyonunu artırmak amacıyla da sodyum kolat kullanılmıştır. Mikroküreler“Püskürterek kurutma”(Spray drying) yöntemi ile hazırlanmıştır. Çalışmanın başında yönteme ait çalışma parametreleri ön denemelerle belirlenmiştir. Hazırlanan mikrokürelerin morfolojik özellikleri, partikül büyüklüğü ve dağılımı, şişme kapasiteleri, biyoadhezif özellikleri, stabiliteleri incelenmiştir. Etken madde/polimer oranlarının ve formülasyonlara ilave edilen sodyum kolatın, etken madde salım hızına etkisi ve etken madde-polimer etkileşmeleri incelenmiştir. İn vitro deneyler sonucunda uygun formülasyonlar seçilerek gentamisin sülfat'ın nazal absorpsiyonu, hayvan modeli olarak seçilen tavşanlarda incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, gentamisin sülfat gibi polaritesi yüksek ve mukozal absorpsiyonu yetersiz olan etken maddelerin, biyoadhezif mikroküre sistemler ve penetrasyon artırıcılarla birlikte kullanıldıklarında nazal mukozadan absorpsiyonlannm belirgin oranda arttığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
145 SUMMARY The Nasal Administration of the Biyoadhesive Microspheres as Drug Delivery Systems In this study, it was aimed to improve the bioadhesive microsphere formulations of gentamicin sulphate which was selected as a model drug, in order to provide its nasal absorption and administration successfully via nasal route. The biyoadhesive polymers, HPMC and Na CMC have been used in order to increase the contact duration of the formulation in nasal mucosa and to prevent the quick removal of the substance related to the mucociliary clearance. Sodium cholate has been used to increase the mucosal absorption of gentamicin sulphate. Microspheres have been prepared by“spray drying”method. At the beginning of the study the parameters have been determined by pre-pilot studies. The morphological properties, the particle size and size distribution, swelling capacities, stabilities and biyoadhesive properties of the prepared microspheres have been investigated. Drug release from microspheres was also determined. The effect of drug/polymer ratio and sodium cholate on the release rate and drug-polymer interaction have been determined. After in vitro studies, the appropriate formulations have been selected and nasal absorption of gentamicin sulphate has been determined on rabbits which were chosen as model animals. The obtained results indicated that the drugs which have high polarity and insufficient rate of absorption through mucosa are used in the form of bioadhesive microsphere systems combined with penetration enhancers will achieve higher nasal absorption rate.