Türk mevzuatında polisin silah kullanma yetisi ve toplumsal olayları kontrol altında tutmada kullanılan kimyasal maddeler
- Tez No: 79573
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polis, Kimyasal Maddeler, Kanunsuz Gösteri ve Yürüyüş, Kimyasal Materyal, Police, Chemical Materials, Illegal Rallies and Parades, Chemical Weapon
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
75 ÖZET Türk Mevzuatında Polisin Silah Kullanma Yetkisi ve Toplumsal Olaylarda Kimyasal maddeler Bu çalışmada polisin zor kullanma, silah kullanma ve kimyasal silah kullanma yetkisi, anayasa hukuku, idare hukuku, ceza hukuku ve insan hakları açısından incelenmiştir. Toplumsal olaylarda kanunsuz gösteri ve yürüyüşlerde topluluğun dağılmamakta ısrar etmeleri halinde topluluğu dağıtmak ve suçluları etkisiz hale getirmek için en uygun yöntemlerden birinin topluluğun üzerine CN, CS ve OC gazlarının sıkılması olduğu kanaatine varıldı. CN, CS ve OC gazlarının kişilerin üzerinde kalıcı zarar bırakmadığı fiziki olarak tespit edildi. Bizzat toplumsal olaylarda görev yapan polisler gönüllü olarak bu uygulamaya katıldı. Deney sonunda toplumsal olaylarda zor kullanma yerine CN, CS ve OC gazlarının kullanılmasının daha yararlı olacağı kanaatine varılmıştır. CN, CS ve OC gazları tüm polis birimlerinde bulunmalı,bütün poüsler bu gazlar konusunda eğitilmeli, suçluları etkisiz hale getirmede zor kullanma ve silah kullanma yerine bu gazlar kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY Fire-gun use of the police in Turkish law and the chemical materials in crowed-demonstrations In this study, the licences (legal right) of the police such as using force, weapon and chemical weapon, constitutional law, administration law, fine and prosecution law were discussed in terms of Human Rights. It was concluded that the use of CN, CS and OC gases on crowd during the crowd demonstration, illegal rallies and parades were found the optimal method in case that the crowd resists to dismiss. It was found that the gases, CN, CS and OC do not have permanent side effects and disease on human. The police crew who take part in breaking the crowd during the demonstration were used as the maternal of the study. It was resulted that the policeman who were used in the experiment were made sure that they had no problems in the use of CN, CS and OC gases and they also revealed that the use of gases would be the optimal met had to dispense the crowd. It was concluded that the gases of CN, CS and OC should be available at all the police departments, and the police should be trained on these gases. The gases were found to be useful instead of the use of force and weapon to inactivate the criminals.