Veteriner alanda kullanılacak biyoadezif ilaç taşıyıcı sistem geliştirilmesi: In vitro ve in vivo incelenmesi
Development and in vitro/in vivo evaluations of bioadhesive drug delivery systems for veterinary application
  1. Tez No: 158208
  2. Yazar: SENEM SEVTAP DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, sodyum aljinat, kemik rejenerasyonu, oksitetrasiklin hidroklorür, iskelet, Chitosan, sodium alginate, bone regeneration, oxytetracycline hydrochloride, scaffold
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
VI ÖZET Duman S.S., Veteriner Alanda Kullanılacak Biyoadezif İlaç Taşıyıcı Sistem Geliştirilmesi: in Vitro ve İn Vivo İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Biyoadezif ilaç taşıyıcı sistem sayesinde uygulama kolaylığı ve formülasyonun uygulama bölgesinde uzun süre kalışı sağlanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı veteriner alanda kullanılacak bir biyoadezif ilaç taşıyıcı sistem geliştirmektir. Biyogeçimli, biyoparçalanabilir, biyoadezif ve doku rejenerasyonunda etkili olan kitosan ve aljinat kullanılarak jel ve sünger şeklinde polimerik iskeletler [scaffold) hazırlanmıştır. Veteriner alanda yaygın olarak kullanılan bir antibiyotik olan ve kendisinin de doku rejenerasyonuda etkisi olduğu bildirilen oksitetrasiklin hidroklorür (OTC), hayvanlarda sıklıkla rastlanan kemik defektlerinin iyileşmesi için etkin bir tedavi sağlamak amacıyla formülasyonlara eklenmiştir. Jel formülasyonları distile su ve asetik asit gibi farklı çözücüler kullanılarak hazırlanmıştır. Süngerler dondurarak kurutma işlemiyle hazırlanmıştır. Formülasyonların çapraz bağlanması tripolifosfat kullanılarak yapılmıştır. Jellerin viskozitesi, süngerlerin su absorplama kapasitesi ve formülasyonlardan OTC'nin salımı in vitro olarak incelenmiştir. Tüm jel formülasyonları psödoplastik davranış göstermiş olup kitosanla hazırlanan jellerde viskozite OTC varlığında azalırken aljinatla hazırlanan jellerde değişiklik gözlenmemiştir. Su absorplama kapasitesi en yüksek kitosan-aljinat süngerlerde görülmüştür. Kitosan jellerin hazırlanmasında kullanılan çözücüler salım üzerinde etkili olup distile suda hazırlanan jelden salım asetik asit ile hazırlanana göre daha düşük bulunmuştur. Çapraz bağlama formülasyonlardan OTC'nin salimini etkilemiştir. Sünger formülasyonları içerisinde en düşük salım kitosan-aljinat süngerde görülmüş olup jellerle karşılaştırıldığında ise süngerlerden salımın daha düşük olduğu görülmüştür. Formülasyonların biyogeçimliliği ve kemik defekti iyileşmesi üzerine etkisi tavşanların radiuslarında deneysel olarak oluşturulan kemik defektlerinde incelenmiştir. Bu çalışmada geliştirilen jel ve sünger formülasyonları etkin maddenin uzun süreli salimini ve içerisinde hücrelerin büyüyebileceği biyogeçimli ve biyoparçalanabilir bir iskelet yapısı sağlayan ve biyoadezif özellikleri nedeniyle uygulama bölgesinde uzun süre kalan umut vaat eden ilaç taşıyıcı sistemler olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Duman S.S., Development and in vitro/in vivo evaluations of bioadhesive drug delivery systems for veterinary application, Hacettepe University Health Sciences Institute, M.Sc. Thesis in Pharmaceutical Technology, Ankara, 2004. A bioadhesive drug delivery system exhibits ease of delivery and extending the residence time of the formulation at the application site. The aim of this study was to develop bioadhesive drug delivery systems for veterinary application. Chitosan and alginate which are biocompatible, biodegradable, bioadhesive biopolymers and also effective on tissue regeneration were used to prepare gel and sponge formulations as polymeric scaffolds. Oxytetracycline hydrochloride (OTC) which is a widely used antibiotic in veterinary medicine and has been reported to have a tissue regenerating effect was incorporated into the formulations to provide an efficient treatment for healing of bone defects which are common problems for animals. Gel formulations were prepared using different solvents such as distilled water and acetic acid. Sponges were prepared by freeze-drying process. Cross-linking of the formulations was done using tripolyphosphate. The viscosity of the gels, water absorption capacity of the sponges and release of OTC from the formulations were studied in vitro. Viscosity was decreased in the presence of OTC in chitosan gels whereas no difference was found for alginate gels. All gels showed pseudoplastic behaviour. Water absorption capacity was highest with chitosan- alginate sponges. The solvent used for preparation of the chitosan gels had a significant effect on release. The amount of drug released from the gels prepared in distilled water was lower than that of prepared in acetic acid. The release of OTC from the formulations was affected by cross-linking. Chitosan-alginate sponges showed a slowest and lowest drug release among the sponge formulations. The amount released from the sponges was less than that from the gels. The biocompability and the effect of the formulations on bone defect healing were studied in vivo on surgically formed bone defects of radius of rabbits. The gel and sponge formulations developed in this study can be suggested as promising delivery systems which release the drug in an extended fashion, can provide a biocompatible and biodegradable scaffold for bone cells to grow in and extend the residence time at the application site due to their bioadhesive properties.