Konuşmacı tanımada ses çözümleme yöntemleri ve adli olaylarda kullanılması
Speaker voice identification and recognition techniques in criminal cases
- Tez No: 79574
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ERGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Sesbilim, Ezgi, Ton, Vurgu, Durak. 112, Forensic Science, Phonology, Intonation, Tone, Accent, Pause. 113
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Konuşmacı Tanımada Ses Çözümleme Yöntemleri ve Adli Olaylarda Kullanılması. Bir suç unsuru olarak ses, aşağı yukarı bütün kriminal olaylarda kullanılmaktadır. Bu kriminal olayları cinayet, tecavüz, zorla yada tehditle kaçırma, uyuşturucu kaçakçılığı, kumar ve bahis olaylarındaki araştırmalar, politik rüşvet, vergi kaçakçılığı, hırsızlık, bomba saldırıları, terörist eylemler ve organize suç eylemleri vb. şeklinde sıralayabiliriz. Kasede kaydedilmiş bir ses, olaym ortaya çıkarılmasında eldeki mevcut tek delil olabilir. Bununla, şüpheli ya da şüpheliler ortaya çıkarılarak işlenen suçun faillerinin bulunmasında bizlere kolaylık sağlayacaktır. Kayıtlı ses örnekleri üzerinde işitsel ve görsel incelemeler yaparak konuşmacı teşhis ve tanıma işlemi, hukuki olaylarda kriminal anlamdaki çalışmalarda günümüzde sıkça kullanılan bir sistemdir. Bu sistemi, bir veya daha fazla bilinen sesle bilinmeyen bir sesin tanınması veya elenmesi amacıyla işitsel veya görsel olarak karşılaştırılması şeklinde tanımlayabiliriz. Bu olaym temel olarak dayandığı varsayım; her sesin kendi basma sahip olduğu özel karakteristikler yardımıyla ses izi analizi yapılarak diğer seslerden ayırt edilmesidir. Bugün ses tanıma ve tanımlama işlemi konusu, çağdaş ve gelişmiş tanıma teknikleri içerisinde en son teknoloji biliminin de hizmete sokulmasıyla gelişmiş ve olgunlaşmıştır. Artık görsel karşılaştırmalarda sadece sınırlı birkaç kelimeden yararlanılmıyor. Günümüzde odaklanılan ve üzerinde çalışılan nokta, insan seslerinin karşılaştırılmasında konuşulan kelimelerin her türlü şeklinin incelenmesidir. Bu metot şu anda yaygın olarak güvenlik kuvvetleri ve özel haber ajansları tarafından ABD, İtalya, Kanada, Japonya, Güney Afrika, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Tayvan, Kolombiya, Fransa, ispanya, Tayvan ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde ve de ülkemizde Adli Bilim Laboratuvarlarında yaygm olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Speaker Voice Identification and Recognition Techniques In Criminal Cases. As an instrument of crime, the voice is used in the commission of nearly all criminal activity. Cases include, in part, terrorist acts, murder, kidnapping, extortion, rape, threats, organized crime activities, false reports, harassing and obscene telephone calls. If recorded on tape it may be the only evidence to prove a crime was committed or to connect a suspect or suspects with it. Because voice identification by aural and spectrographic examination of speech samples is the only system presently used for obtaining voice identification evidence in legal cases. Voiceprint identification can be defined as a combination of both aural (listening) and spectrographic (instrumental) comparison of one or more known voice with an unknown voice for the purpose of identification or elimination. The fundamental theory for voice identification rests on the premise that every voice is individually characteristic enough to distinguish it from others through voiceprint analysis. Today voice identification analysis has matured into a sophisticated identification technique, using the latest technology science has to offer. The use of this method of identification is now widely used to include law enforcement and intelligence agencies is the United States, Canada, Japan, South Africa, Israel,Italy, United Arab Emirates, Saudi Arabia, Spain, Taiwan, some areas in South America and Turkey.