Çocukluk çağı travmaları ile mental iyi oluş arasındaki ilişkide otomatik düşünceler ve öz-şefkatin aracılığı
The mediation of automatic thoughts and self-compassion in the relationship between childhood traumas and mental well-being
- Tez No: 795744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mental İyi Oluş, Çocukluk Çağı Travmaları, Otomatik Düşünceler, Öz-şefkat, Mental Well-Being, Childhood Traumas, Automatic Thoughts, Self-compassion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma yetişkinlerde çocukluk çağı travmalarının mental iyi oluşu yordamasında otomatik düşünceler ve öz-şefkatin sıralı aracılık rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 18-65 yaş aralığında 301 kadın, 144 erkek olmak üzere toplam 445 kişi katılmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Warwick-Edinburg Mental İyi Oluş Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği, Otomatik Düşünceler Ölçeği ve Öz-Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenlere ilişkin betimsel istatistiklerin hesaplanmasında SPSS 26.0 programı kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler PROCESS makro eklentisinde yer alan 6. model kullanılarak yol analizi ile incelenmiştir. Analizlere göre çocukluk çağı travmaları ve mental iyi oluş arasındaki ilişkide otomatik düşünceler ve öz-şefkat anlamlı şekilde sıralı bir aracılık rolü üstlenmektedir. Ayrıca çocukluk çağı travmaları otomatik düşünceler aracılığı ile mental iyi oluşu anlamlı şekilde yordarken öz-şefkat aracılığıyla yordamamaktadır. Elde edilen bu bulgular literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the serial mediating role of automatic thoughts and self-compassion in predicting mental well-being by childhood traumas in adults. A total of 445 individuals (301 women and 144 men) between the ages of 18-65 participated in the study. Data was collected using Personal Information Form, Warwick-Edinburg Mental Well-Being Scale, Childhood Trauma Questionnaire, Automatic Thoughts Scale and Self-Compassion Scale. Descriptive statistics were calculated for the variables using the SPSS 26.0 program. The relationships between the variables were examined by path analysis using the 6th model of the PROCESS macro application. According to the analyzes, automatic thoughts and self-compassion play significant serial mediating roles between childhood traumas and mental well-being. In addition, childhood traumas significantly predicted mental well-being through automatic thoughts, but not through self-compassion. These findings were discussed in relation to previous researches and recommendations were made.