Fen bilimleri öğretmenlerinin TÜBİTAK destekli projelere yönelik görüşlerinin belirlenmesi
Examination of science teachers' views on TÜBİTAK funded projects
- Tez No: 795743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SELCAN ÖZTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen Bilimleri öğretmeni, proje, TÜBİTAK, science teacher, project, TÜBİTAK
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı TÜBİTAK destekli projelere rehber olarak katılan öğretmenlerin TÜBİTAK destekli projelere yönelik farkındalıkları ve proje hazırlama ve yürütme sürecinde yaşadıkları zorluklar ve deneyimleri araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini Van ilinde görev yapan ve öncesinde TÜBİTAK destekli projelerde rehber olarak görev almış 60 Fen Bilimleri öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseni kullanılmış olup örneklem seçiminde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler açık uçlu anket formu ile toplanmıştır. Veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; TÜBİTAK destekli çalışmalara öğretmenlerin yarıdan fazlasının gönüllü katılmadığını genellikle başkalarının istekleri doğrultusunda katıldıkları bulunmuştur. Öğretmenler TÜBİTAK destekli projelerde öğrencinin rolünü bilim insanı ve aktif rol alan; öğretmenlerin rolünü ise rehber şeklinde tanımlamışlardır. Öğretmenler TÜBİTAK destekli projelerin öğrenciye bilimsel süreç becerileri ve kişisel gelişim açısından, öğretmenlere ise mesleki gelişim ve kişisel gelişim açısından katkı sağladığını belirtmişlerdir. Katılımcılar okul ortamlarının uygun olmamasının sebebini okulun fiziksel alt yapı yetersizliği ve okulun çevresel koşulları şeklinde açıklamışlardır. Proje hazırlama konusunda ise öğretmenlerin proje eğitimlerinin yetersizliği sebebi ile çoğunlukla kendilerini yeterli görmediği bulunmuştur. Öğretmenler proje sürecinde daha çok konu seçimi, kaynak taraması ve proje raporunun yazılması aşamalarında zorlandıklarını belirtmişlerdir. Buna paralel olarak da öğretmenlerin proje hazırlama aşamasında çoğunlukla özgün ve uygunalabilir bir proje konusu seçmede, proje raporu yazma ve veri analizi aşamalarında desteğe ihtiyaç duydukları görülmektedir. Öğretmenler proje hazırlama ve yürütmede kendilerini geliştirebilmeleri için çoğunlukla hizmetiçi proje eğitimine ve seminerlere ihtiyaç duyduklarını ve maddi destek ve teşvik sistemi ile öğretmenlerin motive edilmesinin yararlı olacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the awareness of teachers who participate in TÜBİTAK supported projects as a guide and their difficulties and experiences in preparing and conducting projects. The sample of the study consisted of 60 science teachers who worked in the province of Van and previously worked as a guide in TÜBİTAK supported projects. A qualitative research method and case study design were used in the research, and the criterion sampling method was used in sample selection. Data were collected with an open-ended questionnaire. The data were analyzed using by content analysis method. In the results of working, It has been found that more than half of the teachers do not participate voluntarily in TÜBİTAK supported studies but generally participate by the wishes of others. Teachers take the role of the student as a scientist and take an active role in TÜBİTAK supported projects; they defined the role of teachers as guides. Teachers stated that TÜBİTAK supported projects that contributed to students in terms of scientific process skills and personal development and to teachers in terms of professional development and personal development. The participants explained the reason for the unsuitable school environments as the school's lack of physical infrastructure and the school's environmental conditions. Regarding project preparation, it was found that the teachers mostly did not consider themselves sufficient due to the inadequacy of their project training. Teachers stated that they had difficulties in choosing the subject, scanning the sources and writing the project report during the project process. In parallel with this, it is seen that teachers mostly need support in choosing an original and suitable project topic, writing a project report and data analysis stages during the project preparation stage. Teachers stated that they mostly need in-service project training and seminars to improve themselves in project preparation and execution and that it would be beneficial to motivate teachers with a financial support and incentive system.