Abbas CILGA'nın çocuk romanlarındaki değerler eğitimi üzerine bir araştırma
A research on values education in Abbas CILGA's children's novels
  1. Tez No: 795848
  2. Yazar: HASAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GÖRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Değer, Değerler eğitimi, Abbas Cılga, Schwartz Değerler Ölçeği, Children's literature, Values, Values Education, Abbas Cilga, Schwartz Value Servey
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Bu araştırmada Köy Enstitüsü mezunu, öğretmenlik, yöneticilik ve müfettişlik yapan, çocuk edebiyatı alanında pek çok eser kaleme almış olan Abbas Cılga'nın yayımladığı on çocuk romanı ele alınmıştır. Değerler eğitimine yönelik bir araştırma ve inceleme amaçlanmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu araştırmanın araştırma alanı Abbas Cılga'nın tespit edilen eserleridir. Değerlerin belirlenmesinde Schwartz Değer Ölçeği kullanıldı. Abbas Cılga'nın yazdığı on kitaptaki değerlerin analizinde nitel araştırma çalışmasını desteklemek için içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu inceleme, araştırmaya konu olan eserlerin okunması, dosyalanması ve tasnif edilmesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Schwartz Değer Ölçeği'nde 10 ana değer ve 57 alt değer bulunmaktadır. İncelenen hikâyelerde 10 ana değer ve bunlara bağlı toplam 2301 değer tespit edilmiştir Buna göre; 515 özyönelim; 314 yardımseverlik; 274 uyma; 254 güç; 216 hazcılık; 202 güvenlik; 146 uyarılma; 139 evrenselcilik; 126 geleneksellik; 115 başarı ana değer tespit edilmiştir. Çocuk edebiyatının genel amaçları kapsamında, çocuğun eğlenirken bir takım bilgi, beceri ve deneyimler kazanması amaçlanır. Abbas Cılga'nın eserleri değer bakımından zengindir. Bu, öğrenciler için bir yaşam zenginliği yaratacaktır. Araştırma, Abbas Cılga'nın incelenen eserlerinde öğrenciyi düşünmeye, eylemde bağımsız kararlar vermeye ve diğer değerlere teşvik eden birçok değer olduğu sonucuna varmıştır. Değerler eğitiminde Abbas Cılga'nın eserlerinden yararlanılabilir. Okul kitaplıklarında yer alması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, ten children's novels published by Abbas Cılga, who graduated from Village Institute, worked as a teacher, manager and inspector, and wrote many works in the field of children's literature, were discussed. A research and examination on values education is aimed. In this study, document analysis, one of the qualitative research methods, was used. The research area of this research is the identified works of Abbas Cılga. The Schwartz Value Scale was used to determine the values. Content analysis and descriptive analysis methods were used to support the qualitative research study in the analysis of the values in the ten books written by Abbas Cılga. This examination was carried out in the form of reading, filing and classifying the works that are the subject of the research. There are 10 main values and 57 sub-values in the Schwartz Value Scale. In the analyzed stories, 10 main values and a total of 2301 values related to them were determined. According to this; 515 self-direction; 314 benevolence; 274 compliances; 254 powers; 216 hedonism; 202 security; 146 arousal; 139 universalism; 126 traditions; 115 success core values have been identified. Within the scope of the general purposes of children's literature, it is aimed that the child gains some knowledge, skills and experiences while having fun. The works of Abbas Cılga are rich in value. This will create a wealth of life for students. The research concluded that there are many values in the reviewed works of Abbas Cılga that encourage the student to think, make independent decisions in action, and other values. The works of Abbas Cılga can be used in values education. It is recommended to be included in school libraries.