Kur'ân'ın anlaşılmasında ilmî tefsir yönteminin yeri ve çağdaş dönem Türkçe tefsirlerden örnekler
The place of scientific exegesis in the understanding of the Qur'an and examples from contemporary Turkish exegesis
  1. Tez No: 795847
  2. Yazar: RIDVAN KILIÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH DENİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Din, Bilim, İlmî Tefsir, Qur'an, Exegesis, Religion, Science, Scientific Exegesis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanlara yaratılış maksatlarına uygun hareket etmeleri ve varlıklarının sebebi olan Allah'ı tanımaları için bir hidayet rehberi olarak indirilen Kur'ân'ın muhtevasında insanın yaratıcısına ve çevresindeki diğer canlılara karşı görev ve sorumluluklarını bildiren âyetler bulunmaktadır. Bununla birlikte Kur'ân, kendisinin Allah katından olduğunun ispatı ve Allah'ın güç ve kudretinin boyutlarının muhataplara tasviri için insanın yaşadığı evrenin oluşumu ve işleyişine dair bazı âyetler de içermektedir. Kevnî âyetler olarak da isimlendirilen bu âyetlerin pozitif bilimlerin ulaşmış olduğu verilerden yararlanılarak tefsir edilmesi, ilmî/bilimsel tefsir adında bir tefsir yöntemi ortaya çıkarmıştır. İlmî tefsirin ortaya çıkması bilimsel gelişmeler ile paralellik gösterir. Zira bazı âlimler, bilim alanında bir keşif yapıldığı zaman bunun Kur'ân'da var olduğunu, din ve bilimin birbirini desteklediğini ispatlamaya gayret etmektedirler. Fakat âyetlerin bilimsel keşifler ile açıklanmasını doğru bulmayanlar da bu tür bir yaklaşımın Kur'ân'ın ruhuna zarar verdiği kanısındadırlar. Bundan dolayı ilmî tefsirin mümkün olup olmadığı veya sınırları ile alakalı birçok tartışma yapılmıştır. Tezimizin birinci bölümünde din ve bilim ilişkisini ele alarak ayrıştıkları ve uzlaştıkları yerlere değinilecek; ikinci bölümde ilmî tefsirin tarihçesine ve örneklerine yer verilecek; üçüncü bölümde ise ülkemizde ilmî tefsire dair çağdaş dönemde yapılmış ilmî çalışmalar ve bu çalışmaların müelliflerinin ilmî tefsire yaklaşımları değerlendirilecek, sonuç bölümünde ise ilmî tefsirin günümüzdeki yeri ve değerine dair mülahazalarda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The content of the Qur'an, which was revealed as a guide for people to act in accordance with the purpose for which they were created and to recognize Allah, the cause of their existence, includes verses that inform human beings of their duties and responsibilities towards their creator and other living beings around them. However, the Qur'an also contains some verses about the formation and functioning of the universe in which human beings live in order to prove that it is from Allah and to depict the dimensions of Allah's power and might to the interlocutors. The exegesis of these verses, which are also called cosmic/kawnī verses, by utilizing the data obtained by the positive sciences has led to the emergence of a method of exegesis called scientific exegesis. The emergence of scientific exegesis is parallel to scientific developments. When a discovery is made in the field of science, some scholars endeavor to prove that it exists in the Qur'an and that religion and science support each other. However, those who do not find it right to explain the verses with scientific discoveries believe that such an approach harms the spirit of the Qur'an. Therefore, there have been many debates about the possibility or limits of scientific exegesis. In the first part of our thesis, the relationship between religion and science will be discussed and the places where they diverge and reconcile will be mentioned, and in the second part, the history and examples of scientific exegesis will be given. In the third chapter, the contemporary scholarly studies on scientific exegesis in our country and the approaches of the authors of these studies to scientific exegesis will be evaluated, and in the concluding chapter, the place and value of scientific exegesis in the present will be discussed.