Lise 11. sınıf beşeri coğrafya konularının öğretiminde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına etkisi
The effect of the use of smart boards in the teaching of high school 11 th grade human geography subjects on student success
  1. Tez No: 795853
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN TAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafya Eğitimi, Eğitim Teknolojisi, Akıllı Tahta, Geography, Geography Education, Educational Technology, Smart Board
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmanın konusu, lise 11. Sınıf beşeri coğrafya konularının öğretiminde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına etkisinin incelenmesidir. Günümüz koşullarında teknolojinin hayatımızdaki öneminin artması ile birlikte eğitimdeki kullanımı da artmıştır. Bu araştırma ile eğitim alanında kullanılan en önemli teknolojik araçlardan birisi olan akıllı tahtanın coğrafya derslerinde kullanımının öğrenci başarısına etkisi üzerine yapılmıştır. Ayrıca coğrafya eğitiminde akıllı tahta kullanımının öğrencilerin beşeri coğrafya başarısına olan etkisini gözlemlemek amaçlanmıştır. Araştırmada coğrafya derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla kontrol gruplu ön test son test deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma, Osmaniye ilinde bulunan ortaöğretim kurumları içerisinden seçilmiş olan bir tanesi ile 11. sınıf öğrencilerine yapılmıştır. Araştırma 4 tane 11. sınıf şubesi ve toplam 110 öğrenci ile yapılmıştır. Katılımcıların 67 tanesi kız, 43 tanesi erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın alt problemlerinin istatistiksel analizi için gerekli verileri toplamak amacıyla; ''Şehirlerin Fonksiyonları ve Etki Alanları ile Nüfus Politikaları ve Yerleşme'' konularında akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla geliştirilen başarı testi uygulanarak veriler toplanmıştır. Kullanılan ölçme araçlarından elde edilen veriler bilgisayar ortamına geçirilmiş ve SPSS istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Excel, Word gibi programlardan da yararlanılmıştır. Veriler normal dağılıma sahip olduğu için deney ve kontrol gruplarının ön test puanlarını karşılaştırmak amacıyla ilişkisiz gruplar t-Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda coğrafya derslerinin anlatımında akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısını arttırdığı tespit edilmiştir. Coğrafya öğretiminde kullandığımız akıllı tahtanın coğrafya eğitimine katkıları oldukça fazladır. Öğrencinin görsel, işitsel duyularına hitap etmesi, dersi sıradanlıktan kurtarması, arazi çalışması yapılması mümkün olmayan durumlarda görsel içerikler sunması, sınıfa getirilemeyen materyallerin üç boyutlu olarak öğrencilere gösterilmesini sağlaması bakımından birçok avantajı bulunmaktadır. Bu amaçla coğrafya derslerinde akıllı tahta kullanımının öğrenci başarısına katkısının büyük olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle coğrafya derslerinin anlatımında klasik yöntemler yerine akıllı tahta kullanılması, akıllı tahta uygulamalarından ve sağladığı diğer imkânlardan yararlanılması tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is to examine the effect of using smart board on student achievement in teaching high school 11 th grade human geography subjects. In today's conditions, with the increase in the importance of technology in our lives, its use in education has also increased. With this research, the effect of the use of smart board, which is one of the most important technological tools used in the field of education, on student achievement in geography lessons was studied. In addition, it is aimed to observe the effect of the use of smart board in geography education on students' success in human geography. In the study, pre-test post-test experimental research model with control group was used to examine the effect of using smart board on student achievement in geography lessons. The research was conducted with 11th grade students in one of the secondary education institutions in Osmaniye province. The research was conducted with 4 11th grade classes and 110 students in total. 67 of the participants were girls and 43 were boys. In order to collect the necessary data for the statistical analysis of the sub-problems of the research; data were collected by applying the achievement test developed to determine the effect of the use of smart board on student achievement in the subjects of“Functions and Spheres of Influence of Cities and Population Policies and Settlement”. The data obtained from the measurement tools used were transferred to the computer environment and evaluated using the SPSS statistical package programme. In addition, programmes such as Excel and Word were also used. Since the data were normally distributed, unrelated groups t-test was applied to compare the pre-test scores of the experimental and control groups. As a result of the research, it was determined that the use of smart board in geography lessons increased student achievement. The smart board we use in geography teaching has many contributions to geography education. It has many advantages in terms of appealing to the visual and auditory senses of the student, saving the lesson from mediocrity, providing visual content in situations where it is not possible to do field work, and showing the materials that cannot be brought to the classroom to the students in three dimensions. For this purpose, we can say that the use of smart board in geography lessons will contribute greatly to student success. For this reason, it should be preferred to use smart board instead of classical methods in geography lessons and to benefit from smart board applications and other opportunities it provides.