Ankara'da akdar ve pazarlarda satılan ve zayıflamak amacıyla kullanılan çayların fitoterapi yönünden incelenmesi
- Tez No: 79591
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Herbals fitness tea, diuretic, laxative
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
99 ÖZET Ankara'da Aktar ve Pazarlarda Satılan ve Zayıflamak Amacıyla Kullanılan Çayların Fitoterapi Yönünden incelenmesi Bitkiler tarihten bugüne kadar tıbbi amaçlarla kullanılmışlar ve kullanılmaktadırlar. Bu çalışmamızda Ankara piyasasında bitkisel zayıflama çayı olarak satılan 12 bitkisel karışımın morfolojik ve anatomik incelemeleri yapılmıştır. Oniki zayıflama çayının üç tanesi ithal, diğerleri çeşitli aktarların hazırladıkları drog karışımlarıdır. Bu çaylardan standartlara uygun olanına rastlanmamıştır. Çay karışımlarının içinde, paketlerin üzerinde belirtilmeyen bitki parçalan, taş, hatta böcek kalıntıları tespit edildiği halde paketlerin üzerinde belirtilen drogların bir kısmı tespit edilememiştir. Bunların yanında kullanım şekli ve saklama koşullan ile ilgili kayıtlar ya abartılı veya hiç yoktur. Ayrıca karışımların içeriğindeki drogların toplanmasına ve kurutulmasına özen gösterilmediği, zayıflama çaylarına uygun bitkiler seçilmediği, rastgele bitkilerin rastgele oranlarda konulduğu tespit edilmiştir. Ankara piyasasında bulunan zayıflama çayları standartlara uygun bulunmamıştır. Bu nedenle kullanılmalannın sakıncalı olabileceği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler; Zayıflama çayı, Diüretik, Laksatif.100 SUMMARY“A phytotherapy research on the Herbal fitness teas, that are sold in Drog Markets in Ankara”In this study, we examined the morphological and anatamical structures of twelve mixtured herbal fitness tea samples being sold in Ankara. Three out twelve of these tea samples have been imported but the others are mixtures which have been prepared by drug markets. Non of them can be considered appropriate compared with the standards. Some of these samples even contained many herbal pieces (which are not written on the package as the contents of the package), stones, remnants of insects. The usage and strorage instructions are either exaggerated or even not mentioned. It is also found that these plants are collected and dried in bad conditions, unappropriate plants have been chosen for fitness tea samples and they are not to be found in an orderly ratio. As a result, we can say that herbal fitness teas, sold in Ankara can not be considered healthy and consuming these teas can be hazardous for heaeth.
Özet (Çeviri)
101 EK-1: BİTKİSEL FARMASÖTİK ÜRÜNLERİN İMALATI PRENSİP Genellikle karmaşık ve değişken tabiatları ve belirlenmiş etken maddelerinin sayısı ve az miktarda bulunması nedeniyle, bitkisel farmasötik ürünlerin imalatında başlangıç maddelerinin kontrolü, saklanması ve prosesi, özel bir öneme sahiptir. Tesisler Depolama Alanları 1. Ham (işlem görmemiş) bitkiler ayrı alanlarda depolanmalıdır. Depo alanları iyi havalandırmalı ve özellikle kemirgenler başta olmak üzere diğer hayvanların ve haşerelerin içeri girişini önleyecek şekilde donanmış olmalıdır. Ham bitki ile taşınmış olması halinde bu tip hayvan ve mikroorganizmaların yayılması ve çapraz bulaşmayı önlemeye yönelik etkin önlemler alınmalıdır. Kaplar havanın serbestçe sirküle etmesine izin verecek şekilde yerleştirilmelidir. 2. Özellikle toz meydana gelen zamanlarda, depolama alanlarının temizliğine ve bakımına özel dikkat sarfedilmelidir. 3. Bitkilerin, ekstrelerin, tentürlerin ve diğer preparatların özel nem, ısı ve ışık koruması koşullarında depolanması gerekebilir. Bu koşullar sağlanmalı ve izlenmelidir. Üretim Alan