Vasküler sistemde diabetin neden olduğu komplikasyonların önlenmesinde gemfibrozil tedavisinin olası rolü
- Tez No: 79592
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN OZANSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: Gemfibrozil, Cardiovascular, Hyperlipidemia, Diabet
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 141
Özet
94 6.0ZET Vasküler Sistemde Diabetin Neden Olduğu Komplikasyonların Önlenmesinde Gemfibrozil Tedavisinin Olası Rolü Çalışmamızda 12-13 haftalık diabetik sıçanlara uygulanan oral gemfibrozil tedavisinin, diabetin oluşturduğu metabolik ve vasküler değişiklikler üzerine etkisi araştırılmıştır. Diabetik sıçanlarda kontrollere oranla beden ağırlıklarının azaldığı, yem ve su tüketimlerinin arttığı saptanmıştır. Gemfibrozil tedavisinin kontrol ve diabetik sıçanlarda beden ağırlığında, su ve yem tüketme profilinde bir etkisi olmamıştır. Gemfibrozil tedavisi ile, diabetik sıçanlarda artan plazma trigliserit ve kolesterol düzeyleri normal seviyelerine indirilmiş, yükselen kan glukoz seviyeleri ise kısmen düzelmiştir. Gemfibrozil tedavisi ve diabetin HDL kolesterol düzeylerine etkisi olmadığı gözlenmiştir. Diabetik sıçanlarda plazma, aorta TBARS ve aorta katalaz düzeyleri artmış, aort glutatyon peroksidaz düzeylerinde ise bir değişiklik olmamıştır. Gemfibrozil tedavisi, diabetik sıçanlarda sadece plazma, aorta TBARS düzeylerinde bir düşüşe neden olurken, aorta katalaz ve glutatyon peroksidaz düzeyleri üzerinde bir etki göstermemiştir. Fenilefrinle elde edilen kontraktil yanıtların diabetik ve kontrol sıçan aortalarında farklı olmadığı ve gemfibrozil tedavisinin de bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Diabetik sıçan aortasında fenilefrinle stimule edilen endotel bağımlı Asetikolin gevşeme yanıtları azalmıştır. Bu azalma gemfibrozil tedavisi ile kısmen düzelmiştir. Bütün gruplarda, Sodyum Nitro Prusiyat ile oluşturulan gevşeme yanıtları arasında fark yoktur. Diabet ve gemfibrozil ile tedavi, bu agonistlerin duyarlılığını değiştirmemiştir.95 Bulgularımız, diabette görülen endotel bağımlı vazodilatasyon ve metabolik parametrelerdeki bozukluğun Gemfibrozil ile kısmen tedavi edilebileceğini göstermektedir ve bu etkilerinin hipolipidemik etkisine bağlı olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler. Gemfibrozil, Kardiyovasküler, Hiperlipidemi, Diyabet
Özet (Çeviri)
96 7. SUMMARY THE PROBABLE ROLE OF GEMFIBROZIL TREATMENT TO PREVENT THE COMPLICATIONS CAUSED BY DİABETİCS IN VASCULAR SYSTEM. İn this study the effects of oral gemfibrozil treatment on the diabetes induced metabolic and vascular alterations in 12-13 week diabetic rats were investigated. Body weights were decreased, fluid and food intake were increased in diabetic rats comparing to control rats. The gemfibrozil treatment had no effect on fluid, food intake profile and body weights of control and diabetic rats. The increased serum levels of cholesterol and triglyceride in diabetic rats were become to normal and the augmented blood glucose levels were restored partially in the diabetic rats by the treatment of gemfibrozil. The administration of gemfibrozil and diabet had no effect on HDL cholesterol levels. Plasma and aorta TBARS levels and aorta catalase levels were increased, on the contrary there had not been observed any change in aorta Glutation peroxidase levels in the diabetic rats. The treatment of gemfibrozil in diabetic rats were caused a decrease only in plasma and aortae TBARS levels that are marker of oxidative stress. On the otherhand gemfibrozil were not show any effect on aotae catalase and glutation peroxidase levels that are antioxidant systems. These parameters were unchanged with the treatment of gemfibrozil in control rats. The contactile responses to phenylephrine and KCL were unchanged in diabetic and control rat aortaes were uneffected by gemfibrozil treatment. The acetylcolin- induced relaxation was significantly attenuated in phenilephrine-precontracted aortae from diabetic rats. The attenuated vasodilatation in diabetic rats was partially normalized by administration of gemfıbrozi. SNP induced relaxations of aortae was not97 significantly different in all grups. Sensitivity to these agonists were not significantly altered by diabetes or gemfibrozil treatment. These results indicated that, the impairment of endothelium-dependent vasodilations and metabolic parameters seen in diabetic rats can be normalised by the gemfibrozil treatment and these effects migt be caused by it's hipolipidemic properities.