Pekin ördeği spermasının dondurulması ve bu spermadan elde edilen dölverimi
The Frozen of Pekin drake semen and fertility control of this semen
  1. Tez No: 79593
  2. Yazar: HÜSEYİN KİNET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİZ YURDAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pekin ördeği, Sperma alma, Spermatolojik özellikler, Sun'i Tohumlama, Fertilite, Pekin dark, Semen taken, Spermatologicial characteristic, Artificial insemination, Fertility
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
75 ÖZET Pekin Ördeği Sepermasının Dondurulması ve Bu Spermadan Elde Edilen Dölverimi. Bu çalışma 10 Pekin ördeğinden alınan toplam 240 ejakülatın spermatolojik özellikleri ve sun'i tohumlama yapılan 30 dişi ördekten toplanan yumurtaların fertilite sonuçlarının saptanması amacıyle yapıldı. Bu çalışma, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde yapıldı ve 10 erkek, 30 dişi ördek araştırmada kullanıldı. Erkek ördeklerden masaj ve elektro ejakülatör metoduyla sperma alındı. Ördeklerden masaj metoduyla alınan ejakülatlarda genel ortalama; sperma miktarı 0,30 ± 0,05 mi, motilete % 81,22 ± 0,84, yoğunluk 1,200 ± 0,06 x 106/mm3, anormal spermatozoa oranı % 10,87 ± 0,09, ölü spermatozoa oranı % 17,69 ± 0,56 ve pH 7,00 ± 0,05 olarak bulundu. Ördeklerden elektro ejakülatörle alınan ejakülatlarda genel ortalama; sperma miktarı 0,30 + 0,02, Motilite % 77,58 + 0,43, yoğunluk 1,260 ± 0,06 x 10 /mm, anormal spermatozoa oranı % 11,09 ± 0,11, ölü spermatozoa oranı % 17,53 ± 0,58 ve pH 7,07 ± 0,06 olarak bulundu. Ördeklerden alınan spermalar, süttozu, Isolyte-M ve Ringer solüsyonları ile 0,25 mi tohumlama dozunda 50 x 106 total spermatozoa bulunacak şekilde sulandırıldı. Isolyte-M ve Ringerle sulandırılan sperma + 576 °C de 60 dakika ekilipre edilip, 5 dakika azot buharında - 80 °C'de tutulduktan sonra, sıvı azotta - 196 °C ye daldırılarak saklandı. Dondurulmuş syerma + 42 °C de su banyosunda 17 saniye tutularak çözündürüldükten sonra sun'i tohumlama yapıldı. Yapılan sun'i tohumlamalardan elde edilen yumurtalarda döllülük oranları süt tozu % 52,63, Isolyte-M % 3,84 ve Ringer % 6,58 olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY The Frozen of Pekin Drake Semen and Fertility Control of This Semen The aim of this research was to investigate spermatologicial characteristics in total 240 ejaculates of ten Pekin darks and fertility results of eggs of thirty ducks which were artificial inseminated. This experiment was done in the Lalahan livestock Central research Institute and ten darks, thirty ducks were used. Semen was taken by electro ejaculatör and by massage way. In the fersh ejaculate taken by massage way from darks, the average values of semen; ejaculate volume 0,30 ± 0,02 ml, sperm motility % 81,22 ± 0,84, sperm concentration 1,200 ± 0,06 x 106/mm3, total percentage of abnormal sperm % 10,87 ± 0,09, percentage of dead sperm % 17,69 ± 0,56 and pH 7,00 ± 0,05 were determined. In the fersh ejaculate taken by ejeculatör way from darks, the average values of semen; ejaculate volume 0,30 ± 0,02 ml, sperm motility % 77,58 ± 0,43, sperm concentration 1,260 ± 0,06 x 10 /mm, total percentage of abnormal sperm % 11,09 ± 0,11, percantage of dead sperm % 17,53 ± 0,58 and pH 7,07 ± 0,06 were determined. Semen taken from ten Pekin drakes were extended in away that to ensure 50 x 106/0,25 ml total spermatozoa by Milk powder, Isolyt-M and Ringer diluents were equilibrated for 60 minutes at + 5 °C and then stored in78 liquied nitrogen after frozen for 5 minutes -80 °C in vapor nitrogen. Frozen semen was thawed at + 42 °C in 17 seconds at waterbath and used for artificial Hatchability rates of collected eggs were determined as follows; Milk powder diluent % 52,63; Isolyte-M diluent % 3,84 and Ringer diluent % 6,58.