Erişkin bireylerde çölyak hastalığı ile doğum şekli,anne sütü ve beslenmenin ilişkisi
The realtionship of celiac di̇sease and deli̇very method,breast milk and nutrition in adults
- Tez No: 795986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN GÖKDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: çölyak hastalığı, doğum şekli, emzirme, ekstraintestinal bulgu, breast feeding, Celiac disease, delivery method, extraintestinal manifestations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Çölyak hastalığı (ÇH), gluten ve benzeri prolaminlerin neden olduğu immüniteyi etkileyen gastrointestinal sistem (GİS) hastalığıdır. En önemli risk faktörü genetik yatkınlıktır. Ayrıca doğum şekli ve anne sütü ile beslenme süresi gibi mikrobiyotayı etkileyen faktörler de bazı çalışmalarda çölyak hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Ancak bu faktörlerin tanı yaşı üzerine etkisi veya ekstraintestinal (Eİ) tutulum ile ilişkisi araştırılmamıştır. Araştırmada, doğum şekli ve anne sütü ile beslenme süresinin çölyak hastalığı riski ile ilişkisi, klinik prezantasyonu ve tanı yaşına etkisi; ayrıca bu faktörlerin tedaviye yanıtsız çölyak hastalığı ve ekstraintestinal tutulum ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 72 çölyak ve 72 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 144 birey dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), ekstraintestinal bulgular, ek hastalıklar, doğum şekli, anne sütü, glutensiz diyete uyum, biyokimyasal ve hematolojik parametreleri karşılaştırılmıştır. Her iki grupta da anne sütü ve doğum şekli karşılaştırılmış. BULGULAR: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, VKİ, sigara, alkol kullanımı, anne sütü alım süresi ve doğum şekli açısından istatistiksel fark yoktur. Üç ay ve daha az anne sütü alan grupta 12-24 ay anne sütü alanlara kıyasla daha fazla güncel semptom olduğu saptanmıştır (p=0.008). Cinsiyet, doğum şekli, VKİ'nin tedavi direnci ile ilişkili saptanmazken anne sütünü 12 aydan daha az alanlarda, 12-24 ay alanlara kıyasla daha fazla tedaviye direnç görülme eğilimi saptanmıştır (p=0,078). Ekstraintestinal (Eİ) bulguların görülme sıklığı ile anne sütü (p=0,347) ve doğum şekli (p=0,719) ile arasında ilişki saptanmamıştır. SONUÇ: Doğum şekli ve anne sütü alım süresinin çölyak hastalığı insidansını etkilemediği ancak vajinal yol ile doğan çölyak hastalarının daha geç dönemde tanı aldığı görülmüştür. Uzun süre anne sütü alan kişilerde çölyak bulgularının daha ileri dönemde ortaya çıktığı; daha az güncel semptom olduğu ve 14 tedaviye yanıtın yüksek olduğu görülmüştür. Otuz yaşından sonra tanı alan hastalarda tedaviye direncin daha fazla olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Celiac disease is a gastrointestinal system disease that affects immunity caused by gluten and similar prolamins. The most significant risk factor is genetic predisposition. Additionally, factors that affect the microbiota, such as mode of delivery and duration of breastfeeding, have been associated with celiac disease in some studies. However, the impact of these factors on age at diagnosis or their association with extraintestinal involvement has not been investigated. This study aims to investigate the relationship between mode of delivery and duration of breastfeeding with celiac disease risk, clinical presentation, and age at diagnosis, as well as the relationship of these factors with unresponsive celiac disease and extraintestinal involvement MATERIAL AND METHODS: The study included a total of 144 individuals, consisting of 72 celiac patients and 72 healthy control group. The age, gender, body mass index, extraintestinal symptoms, coexisting diseases, mode of delivery, breast milk, adherence to gluten-free diet, biochemical and hematological parameters of the participants were compared. Mode of delivery and breast milk were compared in both groups. RESULTS: There was no statistically significant difference between groups terms of age, gender, body mass index, smoking, alcohol use, duration of breastfeeding, and mode of delivery. It was found that the group who received three months or less of breastfeeding had more current symptoms compared to those who received breastfeeding for 12-24 months (p=0.008). Gender, mode of delivery, and BMI were not found to be associated with treatment resistance, but a tendency towards higher treatment resistance was observed in those who received less than 12 months of breastfeeding compared to those who received breastfeeding for 12-24 months (p=0.078). The frequency of extraintestinal symptoms was not found to be related to breastfeeding (p=0.347) or mode of delivery (p=0.719). 16 CONCLUSION: The mode of delivery and duration of breastfeeding did not affect the incidence of celiac disease, but it was observed that celiac patients born vaginally were diagnosed later. It was also found that celiac symptoms appeared later in those who received breastfeeding for a longer period, had less current symptoms, and had a better response to treatment. Treatment resistance was found to be higher in patients diagnosed after the age of thirty.