Animasyonun 12 prensibi bağlamında Kung-Fu Panda 3 animasyon filminin incelenmesi
Analysis of the animation film Kung-Fu Panda 3 within the context of the 12 principles of animation
  1. Tez No: 796007
  2. Yazar: METEHAN TAŞTEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK FATMA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Animasyonun 12 Prensibi, Animasyon Dili, Animation, 12 Principles of Animation, Animation Language
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Animasyon ve alt dalları dijitalleşen dünyada birçok sektörde ve alanda kendine yer bulmaktadır. Üretilmeye başlandığı ilk günden bu yana kendi disiplinlerini ve dinamiklerini oluşturmuştur. Teknolojik gelişimlere bağlı olarak animasyon üretim süreçlerinde önceden oluşturulmuş bazı prensiplerin zamanla önemini yitirebildiği görülmektedir. Bu çalışma animasyonların tasarlanma süreçleri boyunca kullanılan temel prensiplerin incelenerek bir animasyon filminin içerisinde ne sıklıkla kullanıldıklarını, bu prensiplerin film içerisindeki kullanımlarının birbirleri arasındaki tutarlılıklarını ve tutarsızlıklarını, bu temel prensiplerden hangilerinin günümüzde kullanılabilir hangilerinin kullanılamaz olduğunu ele alarak açıklamayı amaçlamıştır. Animasyon filmlerin bu prensipler gözetilerek tasarlanmasının sonucunda filmin genelinde tutarlı bir dil kullanımı oluşturduğundan bahsedilmektedir. Bu bağlamda ele alınan Kung-Fu Panda 3 isimli animasyon filminin sahneleri tek tek ele alınmaktadır. İncelenen sahnelerde temel 12 animasyon prensibi kullanımları aranmıştır. Film boyunca sıklıkla kullanılan prensipler yinelenerek anlatılmıştır. Bu yinelemelerle görsel dildeki tutarlılığın vurgulanması amaçlanmıştır. Çalışmada aynı zamanda animasyonun kelime anlamı ve animasyon tarihi de açıklanmaktadır. Animasyon tarihi boyunca kullanılan çeşitli aletler ve buluşlar yine bu çalışma içerisinde yer almaktadır. Bu aletleri kullanan,keşfeden insanlar ve animasyon tasarımı yapan çeşitli animatörlere/ilklere de yer verilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, kavram olarak animasyon, animasyona dair icatlar, animasyon tarihi ve animasyonun öncüleri incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde, animasyon üretiminde kullanılan 12 prensip incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde, Kung-Fu Panda 3 filminde kullanılan animasyon prensipleri ve bu kullanımların sonuçları incelenmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümündeyse, sonuç bölümü yer almaktadır. Sonuç bölümünde; temel 12 prensibin incelenen film özelinde baştan sona ve pozdan poza prensibi hariç hala kullanıldığı saptanmıştır. Bu kullanımların animasyonda dilinde bir tutarlılık oluşturduğu görülmüştür. Animasyon üretimi noktasında bu prensipler kılavuz ve rehber niteliği taşımaktadır. Temel prensiplerin ses kurgusunu ve ses efektlerini açıklamada yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda ses efektlerini ve ses kurgusunu açıklayabilmek için yeni prensiplerin eklenmesi gerektiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Animation and its subfields have found their place in many sectors and areas in the digitalized world. Since its inception, it has formed its own disciplines and dynamics. It is observed that certain principles previously established in animation production processes can lose their significance over time due to technological advancements. This study aims to examine the fundamental principles used during the design process of animations and determine how frequently these principles are employed within an animated film. It also aims to explain the consistency and inconsistencies in the usage of these principles within the film and identify which of these fundamental principles are applicable in the present day and which are not. It is emphasized that designing animation films based on these principles results in a consistent language throughout the film. In this context, scenes from the animation film“Kung-Fu Panda 3”are individually analyzed. The usage of the 12 fundamental animation principles is sought in the examined scenes. The frequently used principles are reiterated throughout the film, aiming to emphasize consistency in visual language. The meaning of the word“Animation”and its history is explained in the study as well. Various devices and inventions used in throughout the animation history are also included in the study. The inventors of those devices and various animators/pioneers who are involved with designing animations are included, too. In the first chapter of the study; the animation as a concept, inventions regarding animation, history of animation and pioneers of animating are examined. In the second chapter of the study, the 12 principles used in animation production are examined. In the third chapter of the study, the animation principles used in Kung-Fu Panda 3 movie and the results of this usage are examined. In the fourth and the last chapter of the study, the result section is located in. In the conclusion, it is determined that the 12 fundamental principles, except for the principle of pose-to-pose, are still used throughout the analyzed film from start to finish. It is observed that these usages create consistency in the language of animation. These principles serve as a guide and reference in animation production. However, it is concluded that the fundamental principles are insufficient in explaining sound editing and sound effects. Therefore, it is argued that new principles should be added to explain sound effects and sound editing.