3D animasyonun gelişimi: Dijital pazarlama sektörü üzerindeki rolü
The development of 3D animation: Its role on the digital marketing industry
- Tez No: 813857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: 3D animasyon, 3D modelleme, animasyon, dijitalleşme, dijital pazarlama, 3D animation, 3D modeling, animation, digitalization, digital market
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Teknoloji alanında yaşanılan değişim ve dönüşümler birçok alanı etkilediği gibi animasyon endüstrisini de etkilemektedir. COVID- 19 pandemisiyle birlikte sanal içeriklerin yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması sanal içerik talebinin artmasına neden olmuştur. 3D animasyon kullanımının sürekli arttığı ve gelişim süreci içerisinde olduğu günümüz toplumlarında sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapay zekâ, metaverse, NFT gibi teknolojiler sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Birçok sektör içerisinde kullanımı olan 3D animasyonun dijital pazarlama sektöründe de sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Dijital pazarlama, esnek ve verimli çözümler üreterek tüketici ihtiyaçlarını karşılamada etkin bir araç hâline gelmektedir. Bu çalışma, 3D animasyonun geçmişten günümüze kadar geldiği süreci araştırarak dijital pazarlama sektörü üzerindeki rolünün analiz edilmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, nitel araştırma veri toplama tekniklerinden derinlemesine mülakat tekniği, örneklem olarak kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Derinlemesine mülakat tekniği, animasyon sektöründe çalışan kişilerden detaylı bir şekilde bilgi almayı ve bu bilgileri yorumlayarak çıkarımlarda bulunmayı sağlamaktadır. Derinlemesine mülakat ve akademik çalışmalar doğrultusunda elde edilen bulgular ile sektörün şu anki ve gelecekteki durumu, Türkiye'de animasyon sektörünün gelişebilmesi için yapılması gereken konular da araştırılmıştır. Görüşmeler 7 Mart 2023- 9 Mayıs 2023 tarihleri arasında 12 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Mimari, çizgi film, oyun, reklam, sinema, dizi, akademi alanlarında çalışan bu 12 katılımcı, 3D'nin farklı yapım aşamalarında yer almaktadır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; 3D animasyon ve teknolojik gelişmeler sayesinde dijital pazarlama sektöründe deneyim odaklı bir pazarlama iletişimi sağlanabildiği, bu sayede tüketicilerin ilgisinin çekilerek hızlı ve etkili sonuçlar elde edilebildiği tespit edilmiştir. 3D animasyon alanında çalışacak kişilerin teknolojiyi yakından takip ederek kendilerini sürekli geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Changes and transformations in the field of technology affect the animation industry as it affects many fields. The intensive use of virtual content with the COVID-19 pandemic has led to an increase in the demand for virtual content. In today's societies where the use of 3D animation is constantly increasing and in the process of development, technologies such as virtual reality, augmented reality, artificial intelligence, metaverse, NFT have started to be used frequently. It is seen that 3D animation, which is used in many sectors, is frequently used in the digital marketing sector. Digital marketing is becoming an effective tool in meeting consumer needs by producing flexible and efficient solutions. This study aims to analyse the role of 3D animation in the digital marketing sector by examining the 3D animation process from past to present. In the study, in-depth interview technique, one of the qualitative research data collection techniques, and snowball sampling method was used as sampling. In-depth interview technique enables to obtain detailed information from people working in the animation industry and to make inferences by interpreting this information. With the findings obtained through in-depth interviews and academic studies, the current and future status of the sector and the issues that need to be done for the development of the animation sector in Turkey were also investigated. Interviews were conducted with 12 participants between 7 March 2023 and 9 May 2023. These 12 participants, who work in the fields of architecture, cartoons, games, advertising, cinema, series, academia, are involved in different production stages of 3D. According to the results of the analysis, it has been determined that thanks to 3D animation and technological developments, an experience-oriented marketing communication can be provided in the digital marketing sector, thus attracting the attention of consumers and achieving fast and effective results. It is recommended that people who will work in the field of 3D animation should follow the technology closely and continuously improve themselves.