Muhammed Abdülcebbâr Hayri ve Abdülsettâr Hayri kardeşlerin Türkiye'deki faaliyetleri ve Dârülfünûn'da Urdu diline yaptıkları hizmetler
The activities of Mohammad Abdulcebbar Hayri and Abdus Sattar Kheiri brothers in Turkey and their services to Urdu language in Darulfunun
- Tez No: 796049
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKAİ KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Dârülfünûn, Muhammed Abdülcebbâr Hayri, Abdülsettâr Hayri, Hindistan Özgürlük Hareketi, Urdu Dili, Uhuvvet, Ottoman Empire, Darulfunun, Mohammad Abdel Jabbar Kheiri, Abdus Sattar Kheiri, Indian Freedom Movement, Urdu Language, Ukhuwwat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Osmanlı Devleti döneminde Dârülfünûn'da Urdu Dili bölümünün ilk kurucuları ve hocaları olarak görev yapmış Hayri Kardeşlerin hayatı ve onların Dârülfünûn'da ve Türkiye'de yaptıkları hizmetler bu tezin konusunu oluşturmaktadır. İlk bölümde Hindistan Özgürlük Hareketi Çerçevesinde Osmanlı Hindistan ilişkileri çerçevesinde iki ülke arasında gerçekleşen faaliyetler ele alınmıştır. İkinci bölümde Muhammed Abdülcebbâr Hayri ve Abdülsettâr Hayri kardeşlerin doğumlarından vefatlarına kadar olan süreçte eğitim ve siyasi hayatları üzerinde genel olarak inceleme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Hayri Kardeşlerin İstanbul'da bulundukları süre zarfında Urdu dili alanında yapmış oldukları çalışmalar ve bulundukları faaliyetlere yer verilmiş, İstanbul'da çıkarmış oldukları Uhuvvet Gazetesi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The life of Kheiri Brothers, who served as the first founders and teachers of the Urdu Language Department at Darulfunun during the Ottoman Empire, and their services in Darulfunun and in Turkey constitute the subject of this thesis. In the first part, the activities between the two countries within the scope of Ottoman-India relations within the framework of the Indian Freedom Movement were discussed. In the second part, the education and political life of the brothers Mohammad Abdel Jabbar Kheiri and Abdus Sattar Kheiri were examined in general from their birth to their death. In the third part, the works and activities of Kheiri Brothers in the field of Urdu language during their stay in Istanbul are given, and the Uhuvvet Newspaper has been discussed.