Kâdı Abdülcebbar ve İmam-ı Mâverdî'nin Nübüvvet anlayışlarının karşılaştırılması
Comparison of Kadı Abdüljabbar and İmam-ı Maverdi's Understanding of prophethood
  1. Tez No: 939574
  2. Yazar: YASİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nübüvvet, Kādî Abdülcebbâr, Ġmâm-ı-Mâverdî, A'lâmü'n Nübüvve, Delil, Prophecy, Qāḍī ‗Abd al-Jabbār, Imam-ı Mawardi, A'lâmu'n-Prophethood, Evidence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Nübüvvet konusu, tarih boyunca Ġslâm düĢünce sisteminin ana mihverini oluĢturan en önemli konularından biri olmuĢtur. Bu çalıĢmayda, genelde Muʻtezile-EĢʻarî özeldey ise Kādî Abdülcebbâr ve Mâverdî'nin nübüvvet hakkındaki görüĢlerinin yöntem ve içerik bağlamında karĢılaĢtırmalı bir metotla hazırlanması amaçlanmıĢtır. AraĢtırma kapsamında, Kādî Abdülcebbâr ve Ġmam-ı Mâverdî'nin nübüvvetle ilgili eserlerine ve fikirlerine odaklanılmaktadır. AraĢtırmanın temel kaynaklarını Mâverdî'nin A'lâmün Nübüvve adlı eseri ile Kâdî Abdülcebbâr'ın kelâm literatüründeki temel metinleri oluĢturmaktadır. ÇalıĢmada bu eserler tanıtılmakta ve peygamberliğin mahiyeti, vahiy ve ilham, peygamberlerin nitelikleri gibi nübüvvetle ilgili çeĢitli konular tartıĢılmıĢtır. Kādî Abdülcebbâr ve Mâverdî'nin nübüvveti ispatlamak için baĢvurdukları yöntemler, nübüvvetin imkânı ve gerekliliği hakkındaki yaklaĢımları ile bu konudaki eleĢtirilere karĢı ileri sürdükleri deliller analiz edilmiĢtir. AraĢtırmada ayrıca her iki âlimin Hz. Muhammed'in nübüvveti için sunduğu Kur'ân mucizeleri, üstün ahlak ve fazileti, temiz soyu ve tıp bilgisi gibi deliller de ele alınmıĢtır. Nihayetinde bu çalıĢmada, Kādî ve Mâverdî'nin nübüvvete anlauıĢlarına dair karĢılaĢtırmalı bir analiz sunularak, Ġslâm kelâmında bu iki önemli temsilcinin konuya bakıĢ açıları ortaya konulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
The concept of prophethood has been one of the most central themes in Islamic intellectual history. This study aims to provide a comparative analysis of the views on prophethood, particularly between the Mu'tazilite and Ash'arite traditions, focusing on the methodologies and content of Qadi Abd al-Jabbar and al-Mawardi. The research centers on their works and ideas regarding prophethood, with primary sources including al-Mawardi's A'lam al-Nubuwwa and Qadi Abd al-Jabbar's key theological texts. The study introduces these works and examines various aspects of prophethood, such as its nature, revelation (wahy) and inspiration (ilham), and the attributes of prophets. It analyzes the methods employed by Qadi Abd al-Jabbar and al Mawardi to substantiate prophethood, their arguments for its possibility and necessity, and their responses to criticisms. Additionally, the research explores the evidence both scholars present in support of Prophet Muhammad's prophethood, including the miracles of the Quran, his moral virtues, noble lineage, and medical knowledge. In conclusion, this study offers a comparative analysis of Qadi Abd al-Jabbar's and al-Mawardi's understandings of prophethood, shedding light on the perspectives of these two influential figures in Islamic theology.