Türk ve İsviçre karşılaştırmalı hukukunda kripto paraların anonim şirket kuruluşunda sermaye olarak getirilmesi
Incorporation of joint stock companies with cryptocurrencies as capital in Turkish and Swiss comparative law
- Tez No: 796090
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, blokzinciri, değerleme, kripto para, sermaye, Türk-İsviçre karşılaştırmalı hukuku, Blockchain, capital, cryptocurrencies, joint-stock company, TurkishSwiss comparative laws, valuation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası ve Mukayeseli Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Anonim şirketlerde kurucuların şirkete sermaye koyma borçlarını nakdi veya ayni sermaye cinsinden farklı neviden malvarlığı unsurlarını şirkete getirerek ifa etmeleri mümkündür. Kripto varlıklar, günbegün daha fazla sayıda kişiye ulaşmakta, çeşitlenen platformlar yoluyla küresel etki yaratmakta ve sahip oldukları piyasa değeri yükselmektedir. Kurucuların şirkete sermaye olarak kripto para getirmeyi tercih etmeleri durumunda bu varlıkların TTK ve İsvBK hükümleri çerçevesinde şirkete getirilip getirilemeyeği, getirilebilmesi halinde ne şekilde ve nasıl getirileceği işbu tezin konusunu oluşturmaktadır. Anonim şirketlere ilişkin TTK hükümleri ile İsvBK hükümleri paralel olduğundan çalışmamız Türk-İsviçre hukukları karşılaştırılarak sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Joint-stock companies obligate founder shareholders to bringing cash or in-kind contribution as capital to the company. The obligation of payment of the capital can be fulfilled with several kinds of assets that should not be prohibited and there should not be any legal or actual obstacle. Crypto-currencies have been grabbing attention among the masses globally thanks to the varied crypto-asset service provider platforms emerging from day to day. As a result of the aforementioned attention, the market values of the volume-based toplisted crypto-currencies have been increasing. Despite the high demand for cryptocurrencies, that is still blurred whether founders wishing to bring cryptocurrencies as a contribution to the company in regard of the Turkish Commercial Code can fulfill their capital investment obligation with cryptocurrencies. Moreover, in case the answer is yes, the how should be answered. This study affords to answer these questions with a comparative research of Turkish-Swiss laws in the light of the TCC and Swiss CO.