15 Temmuz girişiminin edebiyat sanat ve düşünce dergilerindeki yansımaları
Reflections of the July 15 coup attempt in journals of literature art and thought
- Tez No: 796166
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 15 Temmuz, darbe, kalkışma, dergi, süreli yayın
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, 15 Temmuz darbe girişiminin edebiyat sanat ve düşünce dergilerindeki yansımalarını incelemek adına yapılmıştır. Çalışmanın amacı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yayınlanan dergilerin ilgili sayılarında teşebbüs aşamasında kalan darbenin izlerini yazın türleri üzerinden tespit ve tetkik etmek, süreli yayınlar aracılığıyla edebiyat dünyasında oluşturulan tutumu değerlendirmektir. Genel olarak edebiyat toplum ve darbe arasındaki ilişki, toplumsal değişim ve darbe süreçlerinde ortaya çıkan edebi üretimler üzerinde durulmuştur. Belirlenen edebiyat sanat ve düşünce dergilerindeki ilgili yazılar tür bakımından tasnif edilerek değerlendirilmiştir. Edebi tür dışında kalan metinlerde 15 Temmuz darbe girişiminin izleri sürülmüş ve darbe karşısında çeşitli açılardan“körlük”olarak ifade ettiğimiz tutumlar değerlendirilmiştir. Çalışmanın neticesinde hemen hemen her derginin genellikle Ağustos ve Eylül sayılarında gerek özel sayı gerekse içerikteki türler minvalinde darbe girişimine değindiği, bir kısım dergilerin de kalkışmayı göz ardı ettiği yahut farklı yaklaşımları benimsediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the reflections of the July 15 coup attempt in journals of literary art and thought. The study aims to cover the relevant issues of the journals published after the July 15 coup attempt, to identify and examine the traces of the coup, which succummed during the attempt, through different types of literature, and to evaluate the stance created in the world of literature through periodicals. In general, the relationship between the literary society and the coup, the social change, and the literary productions that emerged in the coup processes were emphasized; and the related articles in the determined journals of literary art and thought were evaluated by classifying them in terms of genre. The traces of the July 15 coup attempt were explored in texts other than the literary genre, and the attitudes that we define as“blindness”in the face of the coup were evaluated. As a result of the study, it was determined that almost every journal mentioned the coup attempt in the August and September issues. Both in special issues and in terms of genre, also several journals have either ignored the attempt or adopted different approaches. Keywords : July 15, coup, uprising, journal, peridodical