Ankara Garnizonu'nda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı birimlerin depolama, dağıtım ve mutfak işlemlerinde toplam kalite yönetimine geçişle ilgili sorunları ve çözüm önerileri
The Problems and solution offers about activities of storage, delivering and kitchen of units in Turkish army which will execute total quality management at Ankara Garrison
  1. Tez No: 79625
  2. Yazar: MEHMET RUHİ GÖKMOGOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Veteriner Hekimliği, Public Health, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Askeriye, Toplam Kalite Yönetimi, Depolama, Dağıtım, Mutfak, Military, Total Quality Management, Storage, Delivering, Kitchen
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
78 ÖZET Ankara Garnizonu'nda Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Bağlı Birimlerin Depolama, Dağıtım ve Mutfak işlemlerinde Toplam Kalite Yönetimine geçişle ilgili Sorunları ve Çözüm Önerileri Bu araştırma, Ankara Gamizonu'ndaki Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı birimlerin yiyecek ikmali konusunda Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili sorunlarını belirlemek ve bu sorunlara koşullara uygun kabul edilebilir bilimsel çözüm önerileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yiyecek ikmali ile ilgilenen birimlerde henüz böyle bir çalışmanın başlatılmamış olması nedeniyle yapılan bu araştırma, ilk ve orijinal bir çalışmadır. Araştırmada, çalışmanın yapıldığı tarihte Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Ankara Garnizonundaki Kıt'a, Karargah ve Kurumlarda silah altında bulunan erbaş ve erler ile mutfak ve yemekhanelerde çalışan personele bütünü temsil edebilecek şekilde örnekleme yöntemiyle iki ayrı anket uygulanmış ve yapılan anket ve mülakatlardan elde edilen veriler, istatistiksel yöntemler ile test edilmiştir. Yapılan araştırmada depolama, dağıtım ve mutfak hizmetleri ile ilgili olarak eğitim, hijyen ve donanım konularında belirlenmiş olan sorunlara toplam kalite yönetimi boyutunda kalite çemberleri kurarak çözüm bulunmaya çalışılmıştır. özetle bu çalışma ile, Toplam Kalite Yönetimi'nin yararlan ile yiyecek ikmalini yapan birimlerin bu sistemi nasıl uygulayacağı ortaya konmaya çalışılmış olup karşılaşılan sorunlara bilimsel çözümler üretilmeye çalışılmıştır. Akılcı çözümlerin ortaya konmasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 24 ŞUBAT 1998 tarihinde yayımladığı bir emirle belirlediği Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili temel felsefesine bağlı kalınmıştır.
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY The Problems and Solution Offers About Activities of Storage, Delivering and Kitchen of Units in Turkish Army Which Will Execute Total Quality Management at Ankara Garrison This study, aims at finding out the problems of the Turkish Land Forces food supply units, located in the Ankara Garrison, with total quality management and giving scientific, acceptable, and suitable solution to these conditions and problems. As there is no any study in the units dealing with food supply, this study is the first and the original one/ In the study, two different questionnaires were applied to the privates and staff working in the kitchens and mass halls of the units, and headquarters. The participant were selected as they were going to represent the general. The data obtained through the questionnaires and interviews were put into a computerized environment through the software known as SPSS. The problems related with storage, delivering, kitchen works, kitchen utensil, hygien and training were tried to be solved by the establishment of quality circles based on the total quality management. In summary, this study aimed at showing the advantages of using total quality management, the ways of applying total quality management in the units dealing with food supply, and finding out scientific solutions to the problems faced with during the process of applying this system. All solutions were based on the total quality management philosophy issued by the order of Turkish Land Forces Command on February 28, 1998.