Türkiye ekonomisinde deri ve deri mamülleri sanayiinin yeri ve önemi
The Importance of the leather and leather product industries in the Turkish economy
- Tez No: 79627
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN SAKARYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: ARIMA(0, Deri, Deri Mamulleri, Dış Ticaret, Türkiye Ekonomisi, ARIMA (0, Leather, Leather products, Foreign Trade, Turkish Economy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
190 ÖZET Türkiye Ekonomisinde Deri ve Deri Mamulleri Sanayiinin Yeri ve Önemi Bu araştırma, 1970-1996 yıllan arası dönemde Türkiye'de büyük ve küçükbaş hayvan varlığı, kesimler ve deri üretimleri dikkate alınarak, deri ve deri mamulleri sanayiinin ülke ekonomisindeki yeri ve önemini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada sektörün önce 1970-1997 arası 27 yıllık dönem analiz edilmiş, daha sonra gelecek 10 yıllık dönem için tahmin değerleri hesaplanarak, sektörün 2000'li yıllarda dış ticaretinde olası eğilimler tespit edilmiştir. Aynı zamanda araştırma yeri olarak belirlenen İstanbul İli deri işletmelerinde, sosyal ve ekonomik yapı ortaya konarak, sektörde yaşanan sorunları belirlemek ve çözüm önerileri sunmak yine bu araştırmanın amaçları içinde bulunmaktadır. Araştırmanın materyalini jstanbul Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi'ndeki ham deri ve deri işleme işletmeleri ile İstanbul'un muhtelif yerlerinde faaliyet gösteren saraciye ve konfeksiyon işletmeleri olmak üzere toplam 138 işletmenin 1993-1996 arası döneme ait anket sonuçları ile Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı,T.C Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Bilgi İşlem Merkezi, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği verileri oluşturmaktadır. Dış ticaret değerlendirmelerinde 1989 yılı baz alınarak Fisher İdeal İndeksi ve zaman serisi analizinde ise ARIMA(0,2,2) Metodu kullanılmıştır. Deri işleme sanayi işletmelerinin üretimlerinde, mevsimsel değişikliklerden etkilendikleri; özellikle hayvancılıkta döküm mevsimi adı verilen sonbaharda; eylül-ekim ve kasım aylarında piyasaya arz edilen kasaplık hayvan ve kesimlerine bağlı olarak deri üretimlerinde de artış olduğu tespit edilmiştir. Deri işleme sanayinde toplam maliyetler içerisinde ham derinin %58-64 oranında önemli bir pay aldığı,aynca hammaddesini deri işleme sanayinden alan deri konfeksiyon ve saraciye sanayiinde bu girdinin toplam maliyetler içindeki payının sırasıyla %68-78 ve %65-70 olduğu belirlenmiştir. Deri sektörü işletmelerinde ölçek büyüklükleri arttıkça, yüksek okul mezunu, yabancı uyruklu ve kalifiye eleman istihdamına önem verildiği belirlenmiştir. Ölçek büyüklüğü arttıkça işletmelerde üretimde, ihtisaslaşma ve kalite ile teknolojik gelişmelere uyum konusunda ilerleme kaydedildiği tespit edilmiştir. Türkiye'de 1970-1996 arası dönemde hayvan varlığı, kesimler ve deri üretimlerine ait korelasyon katsayılarına göre; koyun ve kuzu kesimleri ile deri üretimleri arasındaki korelasyon katsayısı (+0,96), kesilen kıl keçi ve oğlağı ile deri üretimleri arasındaki katsayı da (+0,97) olduğu saptanmıştır. Türkiye'de mevcut koşullar devam ettiği sürece büyük baş ve küçük baş hayvan sayısında 1997-2006 döneminde azalmaların devam edeceği, dolayısıyla,deri sanayinin ihtiyacı olan ham deri üretiminin de bu dönemde düşeceği belirlenmiştir. Türkiye'de deri sektörünün toplam ithalat içindeki payı;1970 yılında %0,185 iken, 1996 yılında %2,501'e yükselmiştir. Türkiye'nin deri ithalatında 1997 yılı dolar değerleri üzerinden yapılan hesaplamalara göre de önemli ülkeler ve toplam ithalat içindeki paylar, İtalya %30,76, İngiltere 21,09, Avusturya %14,24, İspanya %13,42, Yeni Zelanda %12,86, Fransa %9,39, Rusya Federasyonu %6,27, Almanya %5,96, Amerika %5,89 olarak tespit edilmiştir. Dış Ticaret Müsteşarlığı verileri ile yapılan zaman serisi analiz bulgularına göre de, deri sektöründe önemli bir maliyet unsuru olan ham derinin 1998-2007 yıllan arasında ithalatının artacağı tahmin edilmiştir. Türkiye'de deri sektörünün ihracatında 1992-1997 yıllan arası dönemde altt sanayilerin payı incelendiğinde; ilk sırayı %60-70 ile deri konfeksiyon, ikinci sırayı %10-35 ile ayakkabı sanayi ve üçüncü şuayı da %5-13 ile saraciye sanayiinin aldığı tespit edilmiştir. Deri sektörünün toplam ihracatı ile ilgili 1970-1997 arası dönemle ilgili olarak yapılan zaman serisi analizi sonuçlarına göre, sektör ihracatının 2000'li yıllarda da artacağı tahmin edilmiştir. Türkiye'de 1997 yılı deri sektörü ihracatından; Rusya Federasyonu %36,55, Almanya %26,76, Fransa %7,76, Amerika %3,42, Çek Cumhuriyetleri %2,87, İtalya %2,54, İspanya %2,47,191 Bulgaristan %2,35, Avusturya %2,30, Polonya %2,19, İngiltere %2,02 ve Belçika'nın %1,86 oranında pay aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
192 SUMMARY The Importance of the Leather and Leather Product Industries in the Turkish Economy. The objectives of this PhD study was primarily to forecast the livestock population, number of livestock slaughtered and the leather productions in Turkey for the coming decade using the values of these data belonging the years 1970 and 1996, the trends of foreign trades of the leather sector in years 2000s by analysing the relevant data belonging the years 1970 and 1997, and then to examine the socio-economic structure of the leather enterprises in Istanbul and to determine the problems these enterprises were facing. Finaly some recommendations were made for the possible solutions of the problems faced. Primary and secondary data were used in the study. The former were collected from 138 enterprises dealing with collecting raw hide, tanning the leather, leathergoods and ready made clothes. The later were collected from the publications of State Statistical Institute, State Planning Institute, Foreign Trade Councellership of Prime Ministry and Union of Exporting Textiles and Manufacturing of Ready Made Cloths of Istanbul. The Fisher Ideal Index was used to evaluate the foreign trade considering the year 1989 as the baseline, and ARIMA (0,2,2) Method was used for the Time Series Analyses. It was found that the productions of leather tanning enterprises were affected by seasonal differences, particularly in the autumn, called as the“Shedding Season”in the Turkish livestock sector, in which the supply of the raw hides significantly increase. The cost of raw hide accounted for 58-64% in the total cost in the leather tanning industry, while in the leathergoods and ready made clothes industries which buy their raw material from the leather tanning industry the costs of this input accounted for 68-78 % and 65-70% in the total costs respectively. It was also observed that the bigger enterprise scale in this sector was associated with more university education, greater number of foreign originated employees, and more qualified employees. Again, the bigger the scale of the enterprises the more emphasis given to the specialisation, quality of the product and adapting the new technologic improvements in the sector. The correlation amongst the variables including the livestock population, the number of livestock slaughtered, the raw hide production were determined between the years 1970 and 1996. The correlation coefficient between the number of sheep and lamb slaughtered and the raw skin production was +0.96 and this figure for the number of ordinary goat and Mdling was +0.97. It was predicted that the decline in the number of livestock population would continue, consequently the raw hide supply would decrease if the present conditions prevail in Turkey. The proportion of the imports made by the leather sector in the total imports of Turkey was increased from 0.185% in 1970 to 2.501% in 1996. When the amount of import made by the Turkish leather sector was examined on the US dollar basis in 1997, the countries in order of importance were Italy (30.76%), United Kingdom (21.09 %), Austria (14.24%), Spain (13.42%), New Zealand (12.86%), France (9.39%), Russia (6.27%), Germany (5.96%) and USA (5.89%). From the results of the time series analyses on the data obtained from Foreign Trade Councellership of Prime Ministry, it was predicted that the raw hide imports, which was one of the most significant cost component in the sector, would increase between the years 1998 and 2007. When the subsectors of the leather sector were ranked according to the contribution to the total leather export of Turkey, the first was the ready made leather clothes (60-70%), the second was shoemaking (10-35%) and the third was the leathergoods sector (5-13%). From the results of the time series analyses on the data related to the leather exports it was predicted that the export from the leather sector would increase in the years 2000s. The countries which had significant importance in the leather export of Turkey, and the proportions these countries accounted for in the total leather exports of Turkey were Russia (36.55%), Germany (26.76%), France (7.76%), USA (3.429%), Czech Republic (2.87%), Italy (2.54%), Spain (2.47%), Bulgaria (2.35%), Austria (2.30%), Poland (2. 19%), United Kingdom (2.02 %) and Belgium (1.86%).