Holstein düvelerde gebeliğin 22-54'inci günlerinde embriyonik ölüm rastlantılarının periferik kan progesteron hormonu düzeylerinin ölçümü ile araştırılması
Determination of the embrionic loss between 22 and 45th days of the gestation by monitoring peripheral serum progesteron levels in Holstein Heifers
- Tez No: 79628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. RIFAT VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Embriyonik ölüm, düve, PGF2 a, serum progesteron, Embrionic death, heifers, PGF2 a, serum progesteron
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
32 ÖZET Holstein Düvelerde Gebeliğin 22-45'inci Günlerinde Embriyonik Ölüm Rastlantılarının Periferik Kan Progesteron Hormonu Düzeylerinin ölçümü tie Araştırılması Sunulan çalışmada, seksüel sudusun 12'inci günü cloprostenol enjekte edilerek östruslan senkronize edilen ve gebe bırakılan düvelerde olası erken embriyonik ölümlerin, serum progesteron düzeyi izlenerek belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 80 baş Holstein düve, uygulama (n=60) ve kontrol (n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Uygulama grubuna siklusun 12'inci günü 526 mikrogram cloprostenol sodium enjekte edilirken; kontrol grubundaki düvelere hiç bir uygulama yapılmadan ilk gözlenen spontan östruslarında tohumlandılar. Uygulama grubunda, enjeksiyon sonrası 96 saate kadar östruslar gözlendi. Gözlenen östruslarda, östrusun başlamasını izleyen 12 saat sonra tek, 72 saate kadar östrus gözlenemeyen hayvanlarda ise 72 ve 96' inci saatlerde çift tohumlama gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan tüm hayvanlar, tohumlamayı izleyen 22'inci günden itibaren 60' inci güne kadar haftada 2 kez vena jugularis'den kan alınarak periferik serum progesteron düzeyleri EIA yöntemi ile belirlendi. Uygulama grubunda, siklusun 12'inci günü yapılan PGF2 a enjeksiyonu sonrasında, düvelerin %93,4'ü 72 saat içinde gözlenebilir östrus gösterirken %6.6'ı östrus belirtileri göstermeden tohumlandı. Bu tohumlamalarda sırası ile %71 ve %25 oranlarında gebelik elde edildi. Serum progesteron düzeylerine bakıldığında tohumlamayı izleyen 22 günde uygulama grubunda %80 gebelik oram belirlenirken tohumlamayı izleyen 60'ıncı günde bu oranın %68,3'e düştüğü; buna karşılık, kontrol grubunda aynı dönemlerde elde edilen gebelik oranlarının ise sırası ile %95 ve %90 olduğu saptandı. Progesteron düzeyleri izlenerek gebeliklerin 22-45 'inci günleri arasında uygulama grubunda 7 hayvanda ve kontrol grubunda 1 hayvanda embriyonik ölüm gözlendi. Uygulama grubunda embriyonik ölüm şekillenen 7 hayvanın 6'sında tohumlamayı izleyen 22 ve 27'inci günlerdeki serum progesteron düzeylerinin aynı dönemdeki normal gebelik seyri gösteren düvelere göre belirgin bir düşüklük gösterdiği saptandı. Tohumlamayı izleyen 22'inci günden itibaren serum progesteron düşmeye başlayan hayvanlarda 3-5 gün içinde östrus gözlenirken; 30' uncu günden itibaren serum progesteron düzeyi düşmeye başlayan düvelerde ise 6-27 gün arasmda değişen sürede östruslar gözlendi. Sonuç olarak; seksüel siklusun 12'inci günü PGF2 a enjekte edilen düvelerde ilk tohumlamada elde edilen gebelik oranlarının spontan östrus gösterip tohumlanan düvelere göre düşük olduğu; tohumlamayı izleyen 22-45'inci günler arasındaki embriyonik ölümlerin gebeliğin 22, 27 ve 30'uncu günlerinde ölçülen serum progesteron düzeyleri ile belirlenbildiği ve luteal regresyonun başlaması ile gözlenebilen östrus arasındaki sürenin, gebeliğin dönemine bağlı olarak, 3-27 gün arasmda değişebileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
33 SUMMARY Determination of the Embrionic Loss Between 22 and 45th days of the Gestation by Monitoring Peripheral Serum Progesteron Levels in Holstein Heifers The aim of the this study reported here was to determine the embrionic death by monitoring peripheral serum progesteron concentrations in heifers induced their estrus with cloprostenol at day 12 of the estrus cycle. In this study, 80 Holstein heifers were assigned to two groups as treated (n=60) and control (n=20). While the treated heifers were received 526 microgram cloprostenol sodium at day 12 of estrus cycle, heifers in the control group were inseminated at the first detected spontaneous estrus. In the treated group, observation of the estrual activity of heifers were maintained for 96 hours following administration of PGF2 a and they were inseminated approximately 12 h after the initial observation of estrus. In this group, heifers which were not showed the estrual activity until 72 h were inseminated at 72 and 96 h after PGF2 a injection. Blood samples for progesteron assay were drawn from juguler vein puncture 2 times weekly between the days 22 and 60 of the gestation. While 93.4 percent out of heifers receiving PGF2 a on day 12 of the cycle did exhibit behavioral estrus within 72 h, the remaining heifers in treated group (6.6%) didn't show standing heat. While the pregnancy rates of treated heifers were 71%, in contrast, heifers that had failed to respond with behavioral estrus to injection were 25% in the first service. Whereas conception rate of treated group was 80 percent at day 22, pregnancy rate was fell to 68 percent at day 60. Untreated control heifers in the same herds achived a 95% conception and 90% pregnancy rate. As heifers with a serum progesteron concentration of 2.0 ng /ml or higher were considered pregnant, there was an apparent loss of seven pregnancies in the treated group between 22-45 day postinsemination as compared to one loss in the control group. Six out of these seven heifers which had embrionic loss were showed a marked decrease of progesteron levels on day 22 and day 27 after insemination as compared to heifers which had normal pregnancy at similar pregnancy time. While heifers began to decline the progesteron levels at day 22 of the pregnancy were exhibited behavioral estrus 3-5 days later, after day 30 of the pregnancy, estrus were observed 6-27 days later. These study results had been indicated that heifers treated with PGF2 a at day 12of the estrus cycle could be had lower pregnancy rate as compared with untreated control. Embrionic death could be detected to monitor peripheral serum progesteron concentration on day 22, 30 and 33 of pregnancy, the interval between the onset of luteal regression and behavioral estrus in embrionic loss could be varied among 3-27 days.