Anadolu fotoğraf akımı bağlamında fotoğraf sanatının ortaokul öğrencı̇lerı̇nı̇n sanatsal gelı̇şı̇mlerı̇ne katkısı (Bı̇r uygulama örneğı̇)
The contribution of photography art to artistic development of secondary school students within the framework of Anatolian photography movement (An application)
- Tez No: 796337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Anadolu Fotoğraf Akımı, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Dersi, Anatolian Photography Movement, Photography Education, Primary Education Visual Art Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde kültürel mirasın, birikimin ve değerlerin tanıtılmasında fotoğraf oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Anadolu'nun eşsiz coğrafyası ve kültürel çeşitliliği de fotoğraf sanatında oldukça önemli eserlerin ortaya çıkabileceği yüksek bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda fotoğraf sanatı değerlendirildiğinde Anadolu fotoğraflarının gerek ülkemizin değerlerini ortaya koymak gerekse eşsiz sanat eserleri ortaya koyulması bağlamında büyük bir önemi vardır. Bu bağlamda, görsel sanat eğitiminde Anadolu fotoğraf akımı çerçevesinde bir araştırma tasarımı uygulanmıştır. Fotoğraf sanatı ve Anadolu fotoğraf akımını kapsayan ders içeriğinin yer aldığı görsel sanatlar dersinin, ortaokul öğrencilerinin sanat eğitimindeki başarısına teorik ve uygulama boyutlarında etkisinin olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin katılımıyla eğitim öncesi ve sonrası uygulama adımlarından oluşan bir fotoğraf etkinliği düzenlenmiştir. Elde edilen çalışma çıktıları konunun uzmanlarından ulaşan jüri üyeleri tarafından değerlendirilmiş ve ön testson test sonuçları istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen istatistiksel verilerde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, elde edilen fotoğraflara ve değerlendirilmelere bakıldığında, öğrencilerin sahip oldukları avantajları sanata dönüştürme konusunda teknik bilgi yetersizliklerinin bulunduğu ve Anadolu fotoğraf akımı bağlamında uygulanan ders içerikleri ile birlikte fotoğraf sanatında önemli kazanımlar elde ettikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, photography has a very important place in the promotion of cultural heritage, accumulation and values. The unique geography and cultural diversity of Anatolia also has a high potential to produce very important works in the art of photography. In this context, when the art of photography is evaluated, Anatolian photographs have a great importance in terms of both revealing the values of our country and revealing unique works of art. In this context, a research design has been applied within the framework of the Anatolian photography movement in visual arts education. It has been aimed to determine whether the visual arts course, which includes the course content covering the art of photography and the Anatolian photography movement, has an effect on the success of secondary school students in art education in theoretical and practical dimensions. In addition, a photography activity consisting of pre-test and post-test application steps has been organized with the participation of the students. The study results obtained have been evaluated by the jury members reaching from the experts of the subject and the pretest and post-test results have been statistically evaluated. It has been determined that there are significant differences in the statistical data obtained. On the other hand, as a result of the photographs and evaluations obtained, it has been observed that the students had technical inadequacies in transforming their advantages into art, and that they gained significant gains in the art of photography together with the course contents applied in the context of the Anatolian photography movement.