Fen bilimleri öğretmenlerinin Covid-19 uzaktan eğitim sürecinde sanal laboratuvar uygulamaları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Examination of science teachers' opinions on virtual laboratory applications in the Covid-19 distance education process
- Tez No: 796338
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE BİRHANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, sanal laboratuvar, fen bilimleri, uzaktan eğitim, görüşler, Covid-19 pandemic, Virtual laboratory, science, distance education, views
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın temel amacı uzaktan eğitimde fen bilimleri öğretmenlerinin sanal laboratuvar uygulamaları hakkındaki görüşlerini belirlemektir. Öğretmenlerin görüşleri Ekici (2015) tarafından geliştirilen 36 maddeden oluşan“sanal laboratuvar görüş ölçeği (SLGÖ)”kullanılarak belirlenmiştir. Bu araştırma için nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada betimsel taramanın ötesinde öğretmenlerin görüşlerinin cinsiyet, yaş, mesleki deneyim, öğretmenlerin internet kullanım süresi, çalıştıkları okulda fen laboratuvarının bulunup bulunmama durumu, haftada kaç kez laboratuvar kullanıldığı gibi değişkenlerin açısından karşılaştırılması da amaçlandığı için ilişkisel tarama modellerinden nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Malatya İlinin merkez iki ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapmakta olan fen bilimleri öğretmenleri oluşturmuştur. Toplanan veriler SPSS-25 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analiziyle elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin sanal laboratuvara ilişkin görüşleri istatistiksel olarak pozitif yöndedir. Çalışmanın alt problemlerini oluşturan cinsiyet, yaş, mesleki deneyim, okulda fen laboratuvarının bulunma durumu, haftalık laboratuvar kullanım süresi gibi değişkenler açısından incelendiğinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the views of science teachers about virtual laboratory in the distance education. The opinions of the teachers were determined by using the 36-item virtual laboratory opinion scale (VLOS) developed by Ekici (2015). For this research, descriptive survey model, one of the quantitative research methods, was used. In the study, causal comparison from relational survey models was used, as it was aimed to compare the opinions of teachers in terms of variables such as gender, age, professional experience, duration of internet use of teachers, availability of a science laboratory in the school they work, and how many times a week were used in the study. The sample of the study consisted of science teachers working in middle schools affiliated to the Ministry of National Education in the central two districts of Malatya. The collected data were analyzed with the SPSS-25 package program. According to the results obtained by the analysis of the data, the opinions of the teachers about the virtual laboratory show a statistically significant positive difference. When the sub-problems of the study were examined in terms of variables such as gender, age, professional experience, availability of science laboratory at school, weekly laboratory usage time, it was concluded that no statistically significant difference was observed.