Baş-boyun tümörleri ve meslek ilişkisi
The Relationship between occupational status and head and neck cancer
- Tez No: 79639
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TUNÇBİLEK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Halk Sağlığı, Onkoloji, Public Health, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Baş-boyun tümörleri, risk faktörleri, meslek, sigara, alkol, Head and neck tumors, risk factors, occupation, smoking, alcohol
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
67 ÖZET Baş-boyun Tümörleri ve Meslek ilişkisi Sanayileşme kanser morbidite ve mortalitesinin artmasında direkt veya indirekt olarak büyük bir rol oynamaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki yaşa özgü kanser mortalite hızının yıllık ortalaması, gelişmekte olan ülkelerdekinin iki katından fazladır. Baş- boyun tümörleri insanlarda görülen tüm kanserlerin %9'unu oluşturmaktadır. Kansere bağlı ölümlerin %4'ü baş-boyun tümörüne bağlıdır. Çalışma Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Dışkapı Hastanesinde yürütüldü. Toplam 206 baş-boyun tümörlü hasta çalışmaya alındı. Vaka ve kontrollerin 183'ü erkek ve 23'ü kadındı. Vakaların yaş ortalaması 52.8±12.13 yıl ve kontrollerin 52.22±13.51 yıl olarak tesbit edildi. Çalışmada tarım, inşaat, ağaç işleri, maden, metal, kimyasal, tekstil işleri riskli meslekler, bunlar dışındakiler risksiz meslekler olarak değerlendirildi. Riskli meslek lerde çalışanların risksiz mesleklerde çalışanlara göre yüksek risk altında oldukları gösterilmiştir (OR=3.42, p 0.05). Çalışmamızda baş-boyun tümörü ile meslek ilişkisi araştırılmış ve mesleğin sigara ve alkolden bağımsız olarak baş-boyun tümörü gelişiminde risk faktörü olduğu sap tanmıştır.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY The Relationship Between Occupational Status and Head and Neck Cancer Cancer morbidity and mortality are increased directy and indirecty with increasing industrialisation. The average age-related cancer mortality rate in developed countries is more than twice compared to the developing counties. Head and neck cancers com prise 9% of all human tumors and are responsible for the 4% of cancer-related deaths. The study was conducted in Social Security Ankara Dışkapı Hospital. A total of 206 patients and 206 controls were included in the study. There were 183 males and 23 females in both patient and control groups. Average age was 52. 8± 12. 13 years and 52.22± 13.51 years in patients and controls, respectively. Occupations in agricultural, construction, wood industry, mining industry, metal industy, chemical industry and textile industy were accepted as risky occupations. Patients working in risky occupations were under higher risk compared to other occu pation groups (OR=3.42, p0.05). In our study the relation of head and neck tumors and occupation was investigated and occupation was found to be an independent risk factor besides smoking and alcohol.