Tavuklarda salmonella enteritidis antikorlarının serum ve yumurta sarısında ELİSA ile saptanması
Detection of antibodies againts salmonella enteritidis in chicken serum and egg yolk with ELISA
- Tez No: 79640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YARDIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: ELISA, Salmonella enteritidis, serum, tavuk, yumurta sarısı, ELISA, Salmonella enteritidis, serum, chicken, egg yolk
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
55 ÖZET Tavuklarda Salmonella Enteritidis Antikorlarının Serum ve Yumurta Sanlarında ELISA ile Saptanması Bu çalışmada, ELISA tekniğinin tavuk kan serumu ve yumurta sarılarında Salmonella enteritidis antikorlarının saptanması için standardize edilmesi ve bir tarama testi olarak rutin laboratuvar çalışmalarında kullanılabilirliğinin ortaya konulması amaçlandı. Adapazan, Afyon, Ankara ve Konya illerindeki toplam 11 yumurtacı ve damızlık işletmeye ait değişik yaş ve ırklardaki tavuklardan 473 serum ve 430 yumurta alındı. ELİSA'nın standardizasyonunda LPS, HE ve flagella antijenleri denendi ve saha örneklerinin değerlendirilmesinde flagella antijeninin kullanılmasına karar verildi. Çalışmada 473 serumun 48 i (% 10.2) çabuk lam aglutinasyon testi ile pozitif bulunurken, bu serumlardan yedisi ELİSA'da negatif olarak saptandı. ELISA sonuçlarına göre 473 serumun 173'ü (% 36.6) ve 430 yumurta sarısının 76'sı (% 17.7) pozitif olarak bulundu. ELISA ile pozitif olduğu saptanan serumların 41 'i (% 23.7) çabuk lam aglutinasyon testi ile pozitif sonuç verdi. Bu çalışmada, ELISA ile serumlarda yumurta sarılarına oranla daha fazla pozitif sonuç saptandı. Ancak, ELISA tekniği yumurta sarısı ile uygulanıldığında kan alma işlemi sırasında meydana gelebilecek kontaminasyon riski engellenmekte, stres ortadan kalkmakta ve strese bağlı yumurta veriminde azalma gibi ekonomik kayıpların da önüne geçilmektedir. Bu nedenle, tarama testi olarak serum yerine yumurta sarısı kullanılarak ELISA uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY Detection of Antibodies Against Salmonella Enteritidis in Chicken Serum and Egg Yolk with ELISA This study was designed to standardize ELISA technique in detecting antibodies to Salmonella enteritidis in chicken sera and egg yolks and to determine the usefulness of the technique in the routine laboratory diagnosis as a screening test. A total of 473 sera from hens of different age groups and different breeds and a total of 430 eggs were collected from 1 1 respective breeders and egg producers in the districts of Adapazarı, Afyon, Ankara and Konya. Lipopolysaccharide (LPS), heat-extract (HE) and flagella antigens were tested in standardizing ELISA technique. Flagella antigen was found useful in screening of the field samples. Of the 48 (10.2 %) rapid plate agglutination positive sera, 7 were negative in ELISA. 173 (36.6 %) of the 473 sera and 76 (17.7 %) of the 430 egg yolks were found positive with ELISA. Forty-one (23.7 %) of the ELISA positive sera were also positive in rapid plate agglutination test. In the study, ELISA detected more positives in sera than in egg yolks. However, it was found out that the use of ELISA technique in egg yolks can reduce economic losses that occur due to the loss of egg production induced by the stress that follow handling of the hens in getting serum. Moreover, there is no contamination risk as is the case on bleeding. Therefore egg yolks can be used instead of serum if ELISA is the screening test of choice.