Broyler rasyonlarında avoparsin kullanımı
The Usage of avoparcin in broiler rations
  1. Tez No: 79641
  2. Yazar: ÜNAL CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, avoparsin, performans, karkas randımanı, ince bağırsak 52, Broiler, avoparcin, performance, carcass yield, small intestine 54
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Broyler rasyonlarında avoparsin kullanımı Bu araştırma, broyler rasyonlarında farklı düzeylerde avoparsin bulunmasının besi performansı, karkas randımanı, karaciğer ağırlığı, abdominal yağ ağırlığı, ince bağırsak uzunluğu, ağırlığı ve kalınlığı ile bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 480 adet günlük Avian Farms etlik civciv kullanılmıştır. Her birinde 30 adet civciv bulunan 16 grup düzenlenmiştir. Hayvanlar 1-21. günler arası etlik civciv yemi, 22-35. günler arası etlik piliç I. dönem yemi, 36-42. gün etlik piliç II. dönem yemi ile beslenmişlerdir. Kontrol grubuna avoparsin kapsamayan yemler verilmiştir. Etlik civciv yemi hazırlandıktan sonra dört gruba ayrılmıştır. 1, 2 ve 3. deneme rasyonlarına 5, 10 ve 15 ppm düzeyinde avoparsin ilave edilmiştir. Etlik piliç I ve II. dönem yemleri ise 8 gruba ayrılmıştır. İkisi kontrol grubuna verilmiştir. Deneme rasyonlarına (1a, 1b, 2a, 2b, 3a ve 3b) ise sırasıyla 2.5, 5, 5, 10, 7.5 ve 15 ppm düzeylerinde avoparsin ilave edilmiştir. Araştırma 42 gün sürdürülmüştür. Araştırma süresince haftalık canlı ağırlıkları ve yem tüketimleri belirlenmiştir. Araştırma sonunda her gruptan 8 erkek ve 8 dişiden oluşan 16 adet piliç kesilerek sıcak ve soğuk karkas randımanları, karaciğer ve abdominal yağ ağırlıkları, ince bağırsak uzunluğu, ağırlığı ve kalınlığı ile kan serumunda bazı parametreler belirlenmiştir. Kırk iki günlük araştırma süresince broylerlerin avoparsin kapsayan rasyonlarla beslenmesi, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, soğuk karkas randımanı, karaciğer ağırlığı ve abdominal yağ ağırlığı, kan serumunda total kolesterol ve total lipid değerleri bakımından istatistiksel açıdan farklılık yaratmamıştır. 51Araştırma süresince 5 ppm avoparsin tüketen dişi piliçlerde sıcak karkas randımanı kontrol grubuna göre istatistiki açıdan önemli derecede yüksek bulunmuştur. Erkek piliçlerde ince bağırsak uzunluğu ve ağırlığı bakımından gruplar arasında fark görülmemiştir. Dişi piliçlerde ise rasyonda avoparsin bulunması ince bağırsak uzunluğunun ve ağırlığının kontrol grubuna göre daha düşük olmasına yol açmıştır. İnce bağırsak kalınlığı, deneme süresince 5 ppm avoparsin tüketen erkek piliçlerde ve 15 ppm avoparsin tüketen dişi piliçlerde düşük bulunmuştur. Sonuç olarak avoparsinin broyler rasyonlarına 1 5 ppm'e kadar ekonomik olduğu sürece katılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The usage of Avoparcin in broiler rations This study was carried out to determine the effects of the usage of different amounts of avoparcin in broiler rations on performance, carcass yield, the weight of liver and abdominal fat, the length, weight and thickness of small intestine and some blood parameters. A total of 480 daily Avian Farms broiler chicks were used in this experiment. They were divided into 16 groups each containing 30 chicks. Broilers were fed with broiler chick diet between 1-215* days, broiler grower diet (I. period) between 22-35th days and broiler finisher diet (II. period) between 36-42"* days. Control groups were fed with diets without avoparcin. Broiler chick diets after preparation were divided into four groups. Avoparcin was added to the 1, 2 and 3. treatrment groups at the level of 5, 10 and 15 ppm, respectively. Broiler grower and finisher diets were divided into 8 groups. Two of them are seperated for control groups. Avoparcin was added to the treatment groups (groups of 1 a, 1 b, 2a, 2b, 3a and 3b) at the level of 2.5, 5, 5, 10, 7.5 and 15 ppm, respectively. The experimental period lasted 42 days. Live weights and feed consumption of all groups were determined every weeks through the trial. From each group 8 male and 8 female broilers were slaughtered on the 42nd day. Hot and cold carcass yield, liver and abdominal fat weight, length, weight and thickness of small intestine and some blood parameters were determined. There were no statistically significant differences among the groups in live weight gain, feed consumption, feed efficiency, cold carcass yield, liver weight, abdominal fat weight and total cholesterol and total lipid values of blood serum. 53Hot carcass yield of female broilers fed with rations containing 5 ppm avoparcin was found to be statistically higher than that of control group. There were no statistically significant differences among the groups in length and weight of small intestine of male broilers. The length and weigth of small intestine of female broilers fed diets containing avoparcin were lower than that of control group. The thickness of small intestine was lower in the male broilers fed with diets containing 5 ppm avoparcin and female broilers fed with diets containing 15 ppm avoparcin during experiment. It is concluded that avoparcin can be added to the broiler rations up to 1 5 ppm if the addition is economic.