Üçlü etken madde içeren lipozomların glioblastoma tedavisinde kullanımının in vitro çalışmalarla araştırılması
Investigation of the usage of triple drug loaded liposomes fort he treatment of glioblastoma with in vitro studies
- Tez No: 796423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİZ AK DEMİROZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Glioblastoma, kan beyin bariyeri, lipozom, kurkumin, karmustin, doksorubisin, Glioblastoma, blood-brain barrier, curcumin, carmustine, doxorubicin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kanser, vücudun herhangi bir bölümünde olağan dışı büyüme gösteren ve sonrasında vücudun sağlıklı hücrelerini etkileyip diğer organlara yayılabilen geniş bir hastalık grubu olarak tanımlanmıştır. Glioblastoma, merkezi sinir sistemini etkileyen primer beyin kanserlerinin %30' unu oluşturan, sağ kalım süresinin düşük olduğu, agrasif bir beyin tümörüdür. Tedavi sürecinde kullanılmakta olan kematerapötik ajanların tümör hücrelerinin yanında sağlıklı hücreleri de etkilediği ve hasta üzerinde bir çok önemli yan etkiye neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada glioblastoma tedavisinde kullanılan kan beyin bariyerinden geçerek hedef hücreye odaklanan, ilaçların yan etkilerini azaltan Doksorubisin, Karmustin ve Kurkumin etken maddelerini içeren lipozomların in vitro etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla etkin madde tespiti ve ilaç salım çalışmaları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) cihazında gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde; pH 5,5 ortamındaki ilaçların salımının pH 7,4 ortamına göre daha yüksek olduğu görülmektedir. İlaç yüklü lipozomun U87MGluc hücre hattında oluşturduğu sitotoksite incelendiğinde serbest ilacın hızlı salımını engellediği ve daha kontrollü bir şekilde etki ettiği söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer has been defined as a broad group of diseases that show unusual growth in any part of the body and can then affect healthy cells of the body and spread to other organs. Glioblastoma is an aggressive brain tumor with a low survival rate, accounting for 30% of primary brain cancers affecting the central nervous system. It is known that chemotherapeutic agents used in the treatment process affect healthy cells as well as tumor cells and cause many important side effects on the patient. In this study, the in vitro efficacy of liposomes containing the active ingredients Doxorubicin, Carmustine and Curcumin, which are used in the treatment of glioblastoma, pass through the blood brain barrier and focus on the target cell, reducing the side effects of drugs were investigated. For this purpose, active substance detection and drug release studies were carried out in a High Performance Liquid Chromatography (HPLC) device. When the results are evaluated; It is seen that the release of drugs in pH 5.5 environment is higher than pH 7.4 environment. When the cytotoxicity created by the drug-loaded liposome in the U87MGluc cell line is examined, it can be said that it inhibits the rapid release of the free drug and acts in a more controlled manner.