Manual aspirasyon trombektomi ile angiojet trombektomi cihazının native arteriyovenöz fistüllerin akut drenaj veni tıkanıklıklarında karşılaştırılması
Manual aspiration thrombectomy versus angiojet thrombectomy in treatment of acute drainage vein occlusion of navive arteriovenosus fi̇stulas
- Tez No: 796468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Arteriyovenöz fistül, trombektomi, akut fistül trombozu, manual aspirasyon trombektomi, AngioJet trombektomi cihazı
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, akut nativ arteriyovenöz fistül tıkanıklıklarında manual aspirasyon trombektomi işlemi ile AngioJet trombektomi cihazının etkinliğinin ve güvenilirliğinin karşılaştırılmasıdır. Materyal-metod: 2013-2019 yılları arasında kliniğimize başvuran hemodiyaliz hastalarından, akut arteriyovenöz tıkanıklıkları olanlar retrospektif olarak taranmıştır. Bu hastalardan manual aspirasyon trombektomi işlemi yapılan 29 hasta ve AngioJet cihazı kullanılarak işlem yapılanlar 18 hasta 2 grup halinde incelenmiş ve her iki tekniğin etkinliği ve güvenilirliği hastane kayıt sistemi üzerinden değerlendirilmiştir. İki grubun fistül açık kalım süreleri ve oranları için sağkalım eğrileri oluşturuldu. Sürekli değişkenler arasındaki doğrusal ilişki için korelasyon katsayısı ve anlamlılığı hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda AngioJet grubunda %77,8, manual tromboaspirasyon grubunda %82,8 oranında klinik başarı elde edilmiş olup olguların primer ve sekonder patensi süreleri açısından karşılaştırılmıştır. Primer patensi oranları 1., 3., 6. 12.,18. ve 24. aylarda manual aspirasyon grubu için sırasıyla %93,1, %89,7, %69, %41,4 ve %37,9 iken AngioJet için %94,4, %83,3, 66,7, %22,2 ve %11,1 olarak bulunmuştur. Sonuç: Hemodiyaliz hastalarında akut fistül trombozlarında endovasküler tedaviler ilk yaklaşım olup manual tromboaspirasyon ve AngioJet trombektomi cihazı ile hidrodinamik tabanlı mekanik trombektomi yöntemleri yüksek teknik ve klinik başarı oranları düşük komplikasyon oranları ve yüksek patensi süreleri ile tercih edilmesi gereken yöntemlerdir. Ulaşılabilirlik, cihaz bağımlılığı ve teknik açıdan birbirlerine göre avantajları olmasına rağmen etkinlik üstünlükleri açısından daha geniş çalışmalara ihtiyaç mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to compare the efficacy and safety of manual aspiration thrombectomy and AngioJet thrombectomy in acute native arteriovenous fistula obstructions. Material-Method: Hemodialysis patients who applied to our clinic between 2013-2019 and those with acute arteriovenous obstructions were retrospectively screened. Of these patients, 29 patients who underwent manual aspiration thrombectomy and 18 patients who underwent surgery using AngioJet device were examined in 2 groups and the efficacy and safety of both techniques were evaluated through the hospital record system. Survival curves were created for the fistula open duration and rates of the two groups. Correlation coefficient and significance were calculated for the linear relationship between continuous variables. Results: In our study, clinical success rates of 77.8% in the AngioJet group and 82.8% in the manual thromboaspiration group were achieved and the patients were compared in terms of primary and secondary patency periods. Primary patency rates were 93.1%, 89.7%, 69.0%, 41.4% and 37.9% for the manual aspiration group at months 1, 3, 6, 12, 18 and 24, respectively, and 94.4%, 83.3%, 66.7, 22.2% and 11.1% for AngioJet. Conclusion: Endovascular therapies are the first line of action in acute fistula thrombosis in hemodialysis patients, and manual thromboaspiration and hydrodynamic-based mechanical thrombectomy methods with AngioJet thrombectomy device are the methods that should be preferred with high technical and clinical success rates, low complication rates and high patency periods. Although they have advantages over each other in terms of accessibility, device dependence and technique, there is a need for wider studies in terms of efficiency advantages.