Akıllı sözleşmeler
Smart contracts
  1. Tez No: 796473
  2. Yazar: SEDANUR DELİOĞLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ KOCABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir, akıllı sözleşmeler, ifa, hukuki müdahale, Blockchain, smart contracts, execution, legal intervention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Akıllı sözleşmeler, 20 yıldan uzun süredir var olan bir kavramdır. Otomat makinelerinin çalışma mantığını açıklamak için kullanılan bu kavram, blokzincir teknolojisinin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasıyla yeniden konuşulmaya başlanmıştır. Blokzincir üzerinden kurulan akıllı sözleşmelerin hiçbir güce tabi olmaması ve her ne olursa olsun sözleşme hükümlerinin sistem tarafından ifa edilmesi sözleşmeler hukukuna ciddi yenilikler getirmiş ve bu nedenle incelenmesi gerekmiştir. Akıllı sözleşmelerin hukuki niteliği tartışmalı olsa da sözleşme olarak kabul edilmeleri gerekir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu(TBK)1 m.1 hükmüne göre sözleşmenin kurulması için karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanları yeterlidir. Bu şartı sağlayan tüm akıllı sözleşmelerin hukuken sözleşme olarak değerlendirilmesi gerekir. Akıllı sözleşmeler, kodun ve dijitalleşmenin yer aldığı her alan ve sektörde kullanılabilir. Kodlanan eylemleri hiçbir aracıya gerek kalmaksızın ve mutlak suretle yerine getiren akıllı sözleşmeler, sağladığı avantajlarla birçok alanda kullanılmaya başlanmış veya kullanmaya başlanması için adımlar atılmıştır. Sözleşmenin tarafları açısından kuşku yaratan birçok noktayı yok eden akıllı sözleşmeler, yakın zamanda günlük hayatımıza girecek ve bununla paralel olarak önemi de artacaktır. Bu öngörüye istinaden akıllı sözleşmelerin hukuki düzlemde nerede durduğunun incelenmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart contracts are a concept that has been around for more than 20 years. This concept, which has been used to explain the working logic of vending machines, has again begun to be discussed with the emergence and widespread of blockchain technology. The fact that smart contracts established over the blockchain are not subjected to any central power and that the system executes provisions of contract have brought profound innovations to the law of contracts. Hence it needs to be examined. Although the legal nature of smart contracts is controversial, they should be considered as contracts. Because, according to the Article 1 of the Turkish Code of Obligations Act Number 6098, mutual and compatible declarations of will are sufficient for establishing a contract. All smart contracts that meet this requirement must be legally considered as contracts. Smart contracts can be used in any field and industry where code and digitalization take place. Smart contracts, which perform the coded actions precisely and without any intermediary, are used or steps have been taken to start using them in many areas, given the advantages they provide. Smart contracts, which destroy many points that create doubt for the parties of the contract, will soon enter our daily lives and their importance will increase in parallel with this. Based on this foresight, it is crucial to examine where smart contracts stand in the legal plane.