Kültürel zekanın bilişsel esneklik üzerine etkisi ve bir saha çalışması
The effect of cultural intelligence on cognitive flexibility and a field study
  1. Tez No: 796499
  2. Yazar: KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDAÇ TOKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Zeka, Kültürel Zeka, Bilişsel Esneklik, Muğla, Çalışanlar, Culture, Intelligence, Cultural Intelligence, Cognitive Flexibility, Muğla
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son zamanlarda dünyada teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çeşitli dönüşümler oluşmuş ve bunun sonucu olarak dünya her şeyin hızlı bir şeklide yayıldığı bir köy haline gelmiştir. Bu köyün bir küreden oluşmuş olması küresel köy kavramını ortaya atmıştır. Özellikle sürekli bir yolculuk, seyahat halinde olan insanlar gerek iş gerek eğitim gerekse de gezi amaçlı yaptıkları mekânlar arası bu geçişler kültürlerin duyulması, öğrenilmesi, kaynaşması ile karşı karşıya kalmıştır. Bunun sonucu insanlar girdiği her ortama uyum sağlama, oranın vatandaşıymış gibi davranması gereği kültürel zeka ortaya çıkmıştır. 21. yüzyılın başlangıcından beri kullanılan bu kavram diğer zeka türleri ile ilişkili olup en çok da Gardner'in çoklu zeka kuramı ve Coleman'ın duygusal zeka kuramı ile yakından ilgilidir. İş yaşamının zorlu süreci de olaylara çok çabuk ve yeni yaklaşımlar getirmenin diğer şekli olan bilişsel esneklik ile kültürel zeka tanımları arasındaki benzerlik dolayısıyla bu çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan bu çalışmada Muğla ilinde çalışan kişilerin kültürel zeka seviyeleri, Bilişsel esneklik seviyeleri araştırılmış ve asıl amaç olan bu iki kavram arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Bunun için Kültürel Zeka Ölçeği, Bilişsel Esneklik Ölçeği ve Sosyodemografik Sorular kullanılmıştır. Toplam 313 kişi ankete katılmış ve bu anket sonuçları SPSS 29000'de cronbach alfa katsayıları, bağımsız gruplarda t testi, anova testi , korelasyon testleri, post hoc testleri ve regresyon testi analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre katılımcıların KZ, BE seviyeleri yüksek bulunmuştur. Katılımcıların eğitim seviyesi ile KZ seviyesi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmanın asıl konusu olan KZ ve BE arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş ve regresyon denklemi kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Recently, various transformations have occurred in the world with the advancement of technology and as a result, the world has become a village where everything spreads rapidly. The fact that this village consists of a sphere has introduced the concept of global village. In particular, people who are on a continuous journey, traveling between places for both work, education and travel, have been faced with hearing, learning and merging cultures. As a result of this, cultural intelligence has emerged as people need to adapt to every environment they enter and behave as if they are citizens of that place. This concept, which has been used since the beginning of the 21st century, is related to other types of intelligence and is most closely related to Gardner's theory of multiple intelligences and Coleman's theory of emotional intelligence. Due to the similarity between the definitions of cognitive flexibility and cultural intelligence, which is another form of bringing new approaches to events in the difficult process of business life, it was decided to conduct this study. In this study, the cultural intelligence levels and cognitive flexibility levels of the people working in the province of Muğla were investigated and the relationship between these two concepts, which is the main goal, was tried to be examined. For this, Cultural Intelligence Scale, Cognitive Flexibility Scale and Sociodemographic Questions were used. A total of 313 people participated in the survey and the results of these surveys were analysed in SPSS 29000, Cronbach alpha coefficients, t test in independent groups, anova test, correlation tests, post hoc tests and regression test. According to the results of the analysis, the CI, CF levels of the participants were found to be high. A significant relationship was found between the education level of the participants and the level of CI. A positive and significant relationship was found between CI and CF, which is the main subject of the study and the regression equation was established.