GIDA TAKLİDİ YAPAN LİKİDLERİN FARKLI ESTETİK RESTORASYONLARIN YÜZEY SERTLİĞİ VE RENK DEĞİŞİMİNE ETKİSİ
DIFFERENT AESTHETICS OF LIQUIDS MİMİCKİNG FOODSURFACE HARDNESS AND COLOR OF RESTORATIONSEFFECT ON CHANGE
  1. Tez No: 796526
  2. Yazar: GAMZE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYHMUS BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit rezin, gıda taklidi likitler, yüzey sertliği, renk değişimi, Composite resin, food imitation liquids, surface hardness, color change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; estetik restoratif materyallerin ağız içerisinde maruz kaldıkları gıdalar nedeniyle meydana gelen yüzey sertliği ve renk değişimlerini gıda taklidi likitler kullanarak incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, mikrohibrit esaslı Filtekᵀᴹ Z250, nanohibrit esaslı Clerfil Majesty Eshtetic ve nanofil esaslı Filtek Ultimate estetik restoratif materyalleri kullanıldı. Çalışmanın başlangıcında, 8mm çap ve 2mm kalınlığa sahip plastik kalıplar kullanılarak her bir materyalden 40 adet olacak şekilde toplam 120 adet örnek hazırlandı. Örneklerin yüzey sertlik değerlerinin ölçümünde Vickers sertlik ölçüm cihazı, renk değişiminin ölçümünde ise spektrofotometre cihazı kullanıldı. Başlangıç ölçümlerinin ardından gıda taklidi yapan dört farklı likitte (heptan, etanol, sitrik asit ve distile su) bir hafta süreyle bekletilen örnekler üzerinde yüzey sertliği ve renk ölçümleri ikinci kez tekrarlandı. Örneklerin yüzey sertliği ve renk değişim değerleri, ISO 4049:2009 spesifikasyonuna göre hesaplandı. Bulgular: Gıdaları taklit eden likitlerde bekletilme sonrasında restoratif materyaller arasında yüzey sertliğinde en az değişim yaşanan ve renk stabilitesi en yüksek olan materyalin nanohibrit esaslı Clearfil Majesty Esthetic kompozit rezin olduğu belirlendi. Yüzey sertliğinde en çok azalma nanofil esaslı Filtek Ultimate kompozit rezinde görülürken, en fazla renk değişikliği sergileyen materyalin mikrohibrit doldurucu içeriğine sahip Filtek Z250 kompozit rezin olduğu bulgusuna ulaşıldı. Sonuç: Ağız içi ortamda çiğneme sırasında oluşan kuvvetlere, sıcaklık değişimlerine ve gıdaların içeriğindeki kimyasal maddelere maruz kalan restoratif materyallerin zaman içerisinde yüzey sertliği ve çözünürlük değerlerinde değişim meydana gelebilmektedir. Çalışmamızın sonucunda; kullanılan restoratif materyallerin farklı gıda taklidi likitlerden yüzey sertliği ve çözünürlük değerleri açısından değişik miktarda etkilendiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study; To examine the surface hardness and color changes of aesthetic restorative materials due to the foods they are exposed to in the mouth by using food imitation liquids. Materials and Methods: In our study, microhybrid-based Filtekᵀᴹ Z250, nanohybridbased Clerfil Majesty Eshtetic and nanofil-based Filtek Ultimate aesthetic restorative materials were used. At the beginning of the study, a total of 120 samples, 40 of each material, were prepared using plastic molds with 8mm diameter and 2mm thickness. Vickers hardness measuring device was used to measure the surface hardness values of the samples, and a spectrophotometer device was used to measure the color change. After the initial measurements, the surface hardness and color measurements were repeated for the second time on the samples, which were kept in four different liquids that mimic food (heptane, ethanol, citric acid and distilled water) for one week. The surface hardness and color change values of the samples were calculated according to the ISO 4049:2009 specification. Results: It was determined that nanohybrid-based Clearfil Majesty Esthetic composite resin was the material with the least change in surface hardness and the highest color stability among restorative materials after being kept in liquids imitating foods. While the most decrease in surface hardness was observed in nanofil based Filtek Ultimate composite resin, it was found that the material exhibiting the most color change was Filtek Z250 composite resin with microhybrid filler content. Conclusion: The surface hardness and solubility values of restorative materials exposed to the forces occurring during chewing in the oral environment, temperature changes and chemical substances in the food may change over time. As a result of our study; It was observed that the restorative materials used were affected differently by different food imitation liquids in terms of surface hardness and solubility values.