1984-1997 tarihlerinde tutulan zabıtlara göre tespit edilen terör olaylarında kullanılan patlayıcı maddelerin miktarı, çeşidi, bunların tesir derecesi, ölen ve yaralanan şahıslardaki etkilerine dair bir inceleme
  1. Tez No: 79657
  2. Yazar: BATTAL GAZİ ÖRÜMCEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, anarşi, patlayıcı madde, bomba, teröristlerin aktiviteleri, Terror, anarchy, explorers, bomb, terrorist activities
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kriminalistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
76 ÖZET Araştırmamızda 1973 yılından itibaren dış destekli Ermeni terörün 1980 yılında en üst seviyeye ulaştığı 1986 yılından sonra azaldığı görülmüştür. 1978' de kurulmuş olan bölücü terör örgütünün eylemleri 1984 yıllarında başlayarak 1993' te en yüksek düzeyine ulaşmıştır. Sağ terör örgütleri elektronik kol saat düzenekli bombalama, sol terör örgütleri ise fabrikasyon patlayıcı maddeleri, bölücü terör örgütleri mekanik akşamlı bombalama eyleminde bulundukları izlenmiş. 1991' de terörle mücadele kanunu ile yasal düzenleme sağlanmış. Aktif Devlet politikası ve Emniyet güçlerinin yeterli çalışması ile günümüzde terör fiillerinde azalma izlenmiştir. Türkiye çok önemli bir jeopolitik konuma sahiptir. İç ve dış kaynaklı menfi güçlerin terörist eylemlerle amaçlarını gerçekleştirme arzusunda oldukları bilinen bir gerçektir. Bu itibarla, bu konuda mücadele etkin ve sürekli olmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY In our study since 1973, it has reflected that the Armenian Terror which was by supported some other countries reached the highest level in 1980 and started to decrease by 1986. The Seperatist Terror Organization which appeared in 1978 started attacks in 1984 and reached the top level in 1993. It is observed that, the rightist terror organizations used electronical watch oriented bombs, the leftist terror organization used fabrication explorers while the seperatists used mechanical ones. Some lagislations for the struggling against terrorism was made in 1991. It has been observed that the terrorrist activities decreased today, because of the active state policies and police force' s sufficient efforts. Turkey has a very important jeo-political location and it is true that there are in and out oriented terrorrist organizations which intend to obtain their illegal demands by terrorrist activities. Therefore, there must be an effective and continous struggle against this matter.