Olay yeri incelemelerinde kan lekelerinin yorumlanması
Blood stain pattern interpretation at crime scene investigation
  1. Tez No: 79658
  2. Yazar: CEM MEHMET ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, kan lekeleri, çarpma açısı, atardamar yaralanmasına bağlı lekeler 41
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Olay Yeri incelemelerinde Kan Lekelerinin Yorumlanması Olay yeri ile ilişkisi bulunan fiziksel deliller, bilimsel bir değerlendirmenin sonucunda suçun temelini teşkil eden ve olay yeri, kurban ve fail arasında bir bağlantı kurulmasını sağlayan madde ve unsurların herhangi bir kısmı veya tamamı olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel delil olarak nitelendirilen kan lekeleri, şiddet suçlarının işlendiği olay yerlerinde sıkça karşılaşılan bulgulardır. Kan lekelerinin bulunduğu olay yerlerinde, lekelerin fiziksel şekillerinden bir çok bilgi elde edinmek mümkündür. Kan lekelerinin şekli ve boyutlarının incelenmesi, meydana gelen olayın yeniden canlandırılmasında önemli faydalar sağlar. Olay yerlerinde bulunan kan lekelerinin ilk değerlendirmesi, olay yerinde meydana gelen aktivitenin genel doğası ve kurban ile failin olay anındaki davranışları hakkında araştırmacıya bilgiler sağlar. Bu çalışmada değişik yüzeylerde oluşturulan kan lekeleri incelenerek yorumlanmıştır. Deneylerden elde edilen sonuçlar ile örnek olay incelemelerinden çıkarılan sonuçlar karşılaştuılmıştır. Çalışmalar sırasında hazırlanan grafikler, şekiller ve fotoğraflarda dikkate değer faydalı bilgiler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Blood Stain Pattern Interpretation at Crime Scene Investigation Physical evidence is defined as any and all materials or items that may be identified as being associated with a crime scene, which, by scientific evaluation, ultimately establishes the element of the crime and provides a link among the crime scene, the victim and the assailant. As a physical evidence blood is a very frequent form of evidence at a scene of a violent crime. Crime scenes that involve bloodshed often contain a wealth of information in the form of bloodstains. The pattern, size, shape, and the location of such stains may be very useful in the reconstruction of the events that occurred. The initial bloodstain evaluation at crime scene should be able to provide the investigator with the general nature of the activities that took place and relative movements of victim and assailant. In this study blood stained patterns examined and interpretated from different surfaces. Results obtained from the experiments were compared with the results of case studies. Considerable information is contained in the graphs, figures and photographs in this study Key words : Forensic science, bloodstain, impack angle, arterial injury stains 42