Ceza Muhakemesi Hukukunda müdafilik
Defence counsel in Law of Criminal Procedure
  1. Tez No: 796583
  2. Yazar: BATURALP YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi, Müdafi, Müdafi Yardımından Faydalanma Hakkı, Criminal Procedure, Defence Counsel, Right to Benefit from Defence Counsel Assistance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüzde müdafilik, ceza muhakemesi sisteminin kurulu olduğu üç ayaktan birini teşkil etmektedir. Lakin bu önemine rağmen, müdafinin hakları, yetkileri ve yükümlülükleri konusunda gerek ulusal gerekse de uluslararası hukuk doktrininde halen tartışmalar devam etmektedir. Bu araştırmanın amacı, müdafilik kurumuna dair teorik açıklamalarda bulunmak, müdafi olabilmenin şartlarının incelenmesi, müdafiden yararlanma hakkının araştırılması, müdafinin yetki, görev ve yükümlülükleri ile görevini sona erdiren durumların ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda bu araştırmada Türk hukukunda müdafiliğin şartları, müdafiden yararlanma hakkı, müdafinin görev ve yetkileri, hak ve yükümlülükleri ve müdafi görevinin sona erme durumu değerlendirilecektir. Sonuç olarak bir suç isnadıyla karşılaşan şüpheli/sanığın, adil bir biçimde yargılanması ve savunma hakkından etkili bir biçimde yararlanabilmesi için müdafiden özgürce yararlanabilmesi; buna paralel olarak ve hukukun işlerliği bakımından müdafinin de yeterli hak ve yetkilerinin bulunması gerekmektedir. Ancak ceza muhakemesi hukuku değerlendirildiğinde müdafiliğe ilişkin hükümlerin yetersiz kaldığı, müdafiliğin kurumunun yasal düzlemde güçlendirilmesi ve yetkilerinin genişletilmesi önemlidir. Bu kapsamda Anayasada yargılama makamı olan hakimlere ve iddia makamı olan savcılara ilişkin düzenlemenin bulunması hatta Sayıştaya ilişkin dahi düzenlenmenin bulunup, savunma makamı olan müdafiliğe ilişkin düzenlemenin olmayışı, uygulamadan kaynaklanan önemli bir sorun olan kolluğun şüpheliye haklarını tam olarak bildirmeyişi ve buna ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği ile aralarında gerçekleştirilecek ortak bir meslek içi eğitim ile şüpheliye haklarının tam olarak belirtilmesi gerekmektedir. Zorunlu müdafiliğe ilişkin olarak, birden fazla suçtan yargılanan kişilerin kendilerine atanacak müdafi bakımından her bir suç için ayrı ayrı değerlendirme yapılmadan doğrudan yargılamaya geçilmesi gibi hem mevzuattan hem de uygulamadan kaynaklanan sorunlar göz önüne alındığında; aslında çalışmamızın temel amacı, ceza muhakemesi hukukuna ilişkin gerek normatif kuralların gerekse uygulama reflekslerinin, müdafi tarafından savunma hakkının etkin bir biçimde yerine getirilebilmesine yönelik dönüşümünü mümkün kılacak başlıca çözüm önerilerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Today, defense is one of the three pillars on which the criminal procedure system is established. However, despite this importance, debates still continue in both national and international legal doctrine regarding the rights, powers and obligations of the lawyer. The purpose of this research is to make theoretical explanations about the institution of defense, to examine the conditions of being a lawyer, to investigate the right to benefit from a lawyer, to reveal the powers, duties and obligations of the lawyer and the situations that end his duty. In this context, in this research, the conditions of defense in Turkish law, the right to benefit from a lawyer, the duties and powers of the lawyer, rights and obligations and the termination of the duty of the lawyer will be evaluated. As a result, the suspect/defendant, who is charged with a crime, can benefit freely from the lawyer in order to be tried in a fair way and to enjoy the right of defense effectively; In parallel with this, and in terms of the operability of the law, the lawyer must have sufficient rights and powers. However, when the criminal procedure law is evaluated, it is important that the provisions regarding the defense are insufficient, that the institution of the defense is strengthened in the legal plane and that its powers are expanded in this context. In this context, there is a regulation in the Constitution regarding judges who are the judicial authority, even the Court of Accounts, and the absence of a regulation regarding the defense attorney, the fact that the law enforcement does not fully inform the suspect of their rights, which is an important problem arising from the implementation, and the Ministry of Interior, Ministry of Justice and the Union of Turkish Bar Associations. It is necessary to fully explain the suspect's rights through a joint in-service training to be held with the suspect. Regarding the compulsory defense, the serious deficiencies and gaps in the legislation on the transition to a direct trial, where individual assessments are made for each crime in terms of the lawyers to be appointed to the persons who are prosecuted for more than one crime, as well as the problems arising from the implementation, the“rules of criminal procedure law, the defense of the defense counsel”, which constitute the main claim of our study. It is not enough for him to do it." It aims to offer solutions to the argument.