Ceza Muhakemesi Hukukunda zorunlu müdafilik
The mandatory defense counsel in the Criminal Procedure Law
- Tez No: 529820
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE SELCEN ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Müdafilik, Müdafi, Savunma, Savunma Hakkı, The Mandatory Defense Counsel, Defense Counsel, Defense, Rights of Defense
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Savunma hakkı, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak adil yargılamanın temelini oluşturmaktadır. Savunma hakkının tanınmadığı, bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanmayan şüpheli veya sanığın, hukuk devleti olmanın gerektirdiği temel haklara sahip olduğu söylenemez. Ceza yargılamalarında devletin adil yargılama yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini denetlemek için savunma makamında müdafi yer almaktadır. Ceza muhakemesinde müdafi, şüpheli veya sanık tarafından seçilebileceği gibi onların kanuni temsilcileri tarafından da seçilebilir. Kural bu olmakla birlikte Ceza Muhakemesi Kanunu'nda müdafinin bulundurulmasının zorunlu olduğu haller de sayılmıştır. Müdafi bulundurulmasının zorunlu olduğu bu hallerde şüpheli veya sanığın kendi seçmiş olduğu bir müdafisi yoksa talep üzerine baro tarafından kendisine bir müdafi görevlendirilmektedir. Kanun'un müdafi bulundurulmasının zorunlu tuttuğu haller çalışmamızın konusu olmakla birlikte, zorunlu müdafi olarak görev alacak müdafide bulunması gerekli şartlar ve bu görevin getirdiği yetki ve yükümlülükler de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The right of defense constitutes the foundation of the fair trial as a requirement of the principles of the state of law. A suspect or defendant not entitled to the right of defense and, not tried in an independent and impartial court may not be said to have the fundamental rights as a requirement of being a state of law. Therefore, a defense counsel takes part in the defense to supervise the compliance of the state with the respective rules during a criminal procedure. For criminal procedures, a defense counsel may be selected by the suspect or defendant or by their legal representatives. Although this is the rule, the Law on Criminal Procedure lists the situations, where a defense counsel must take part. In case of such situations, where a defense counsel must take part, a defense counsel is appointed by the respective bar association upon request if the suspect or defendant has no defense counsel to represent them. This article focuses on the situations, where a defense counsel must take part, but also examines the qualifications that a mandatory defense counsel, who is assigned for this purpose, must have and, the authorities and liabilities that arise from this assignment.