Yeni geliştirilen ev tipi beyazlatma jelinin diş yüzey pürüzlülüğü, mikrosertliği ve renk değişimi üzerine etkisi
Effect of new developed home bleaching gel on TOOTH surface roughness, microhardness and color change
- Tez No: 796601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÜRSEL SÜRMELİOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrojen peroksit, teobramin, kitosan, karbamid peroksit, mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü, vital beyazlatma, Hydrogen peroxide, theobromine, chitosan, carbamide peroxide, microhardness, surface roughness, vital bleaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada kitosan ve teobramin içeren, yeni geliştirilen deneysel beyazlatma jelleri ile %6 oranında HP içeren BioWhiten ProHome ve %16 oranında KP içeren FGM Whiteness Perfect ev tipi beyazlatma jellerinin diş yüzey pürüzlülüğü, mikrosertliği ve renk değişimi üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü ölçümü için 96 adet üst santral keser diş kullanıldı, dişlerin kuron kısımları kök kısımlarından ayrılarak labial yüzeyleri dışarıda kalacak şekilde her biri ayrı ayrı otopolimerizan akrilik rezin içerisine gömüldü. Akrilik bloklar numaralandırılıp, işaretlenerek 2 farklı gruba ayrıldı (n=48). Renk analizi için ise 48 adet üst santral keser diş gruplar halinde kron kısımları açıkta bırakılarak silikon ölçü maddesine gömüldü. Daha sonra her bir grup beyazlatma jelleri uygulanmak üzere gruplara ayrıldı (n=12). Beyazlatma uygulaması öncesi profilometre ile yüzey pürüzlülüğü, Vicker' s test cihazı ile mikrosertlik ölçümü ve spektrofotometre ile renk ölçümü yapıldı. DKP (Grup 1)'ye %16 oranında KP içeren deneysel jel, DHP (Grup 2)' ye %6 oranında HP içeren deneysel jel, BİO (Grup 3)'ya %6 oranında HP içeren BioWhiten ProHome ve FGM (Grup 4)' ye %16 oranında KP içeren FGM Whiteness Perfect ev tipi beyazlatma jelleri uygulandı. Mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü testleri beyazlatma öncesi, sonrası ve beyazlatma uygulaması bittikten 14 gün sonra aynı şartlar altında yapıldı. Renk analizleri ise 14 gün süren beyazlatma tedavisi öncesinde, uygulama sırasında (7. gün), uygulama bittikten 24 saat sonra ve sonrasında takip eden 7. ve 14. günlerde yapıldı. Sayısal değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shaphiro Wilk testi ile test edildi, normal dağılıma sahip değişkenler için ANOVA ve Post-Hoc Bonferroni testleri kullanılırken, grup içi karşılaştırmada Paired t testi kullanıldı. Renk analizinde normal dağılmayan değişkenler için Kruskal Wallis ve Dunn çoklu karşılaştırma testleri ve Wilcoxon testi kullanıldı. p < 0.05 anlamlı kabul edildi. Beyazlatma sonrası mikrosertlik değerlerinde tüm gruplarda istatistiksel açıdan anlamlı olmayan bir artış görülmekle birlikte, beyazlatma uygulamasından 14 gün sonra mikrosertlik değerlerinde tüm gruplarda istatistiksel açıdan anlamlı olmayan bir azalma tespit edildi (p > 0.05). Yüzey pürüzlülüğü değerleri arasında gruplar arası karşılaştırmada beyazlatma öncesi ile sonrası ve beyazlatma uygulaması bittikten sonra 14 günlük takip sonrası istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardı (p < 0.05). Tüm gruplarda etkin beyazlatma tespit edildi, en yüksek etkinlik FGM (Grup 4)' de görüldü (p < 0.05). Sonuç olarak teobramin ve kitosan içeren deneysel jellerin etkin beyazlatma sağladığı, diş yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertliği üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate to effects of newly developed experimental bleaching gels containing chitosan and theobromine, BioWhiten ProHome containing 6% HP and FGM Whiteness Perfect home bleaching gels containing 16% KP on tooth surface roughness, microhardness, and color change. Ninety-six upper central incisors were used to measure microhardness and surface roughness. The crown parts of the teeth were separated from the root parts, and each of them was embedded in automatic polymerized acrylic resin. Acrylic blocks were numbered and marked and divided into 2 different groups (n=48). For color analysis, 48 upper central incisors were embedded in silicone impression material, leaving their crowns exposed in groups. Then, each group was divided into subgroups to apply bleaching agents (n=12). Before the bleaching application, surface roughness was measured with a profilometer, microhardness was measured with a Vicker' s test device, and color was measured with a spectrophotometer. An experimental gel containing 16% KP was applied to Group 1, an experimental gel containing 6% HP to Group 2, BioWhiten ProHome containing 6% HP was applied to Group 3, and FGM Whiteness Perfect home bleaching agents containing 16% KP was applied to Group 4. Microhardness and surface roughness tests were performed under the same conditions before and after bleaching and 14 days after the bleaching application. Before the bleaching treatment, during the application (7. days), 24 hours after the treatment, and following 7th and 14th days color analysis was performed. The normal distribution was tested with the Shapiro-Wilk. ANOVA, post-hoc LSD test, Paired t-test were used for normally distributed variables. Kruskal Wallis, Dunn' s tests and Wilcoxon test were used for the non normally distributed variables. p < 0.05 was considered significant. Although there was not a statistically significant increase in the microhardness values after bleaching in all groups.A statistically insignificant decrease was found in all groups in the microhardness values 14 days after the bleaching application (p > 0.05). There was a statistically significant difference between the surface roughness values before and after bleaching and after 14 days of follow-up after the bleaching application in the comparison between the groups (p < 0.05). Effective bleaching was detected in all groups, and the highest efficacy was observed in Group 4 (p < 0.05). As a result, it was determined that the experimental gels containing theobromine and chitosan provided effective bleaching, and did not cause any negative effects on tooth surface roughness and microhardness.