Metamfetamin kullanım bozukluğu hastalarında çözünebilir n-cadherin (cadherin-2) düzeylerinin araştırılması
Investigation of soluble N-cadherin (cadherin-2) levels in methamphetamine use disorder patients
  1. Tez No: 796637
  2. Yazar: CEMAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ATLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: metamfetamin, hücre adezyon molekülleri, bağımlılık, n-cadherin, cdh-2, cadherin-2, methamphetamine, cell adhesion molecules, addiction, n-cadherin, cdh-2, cadherin-2
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Metamfetamin kullanım bozukluğu, son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Metamfetamine bağlı nörotoksisitenin mekanizmalarıyla ilgili çeşitli varsayımlar mevcuttur ve Kan Beyin Bariyerinin bütünlüğünün bozulması bunlardan önemli bir tanesidir. Hücre Adezyon Molekülleri, madde kullanım bozukluğu ile olan ilişkileri açısından güncel bir konudur. Çeşitli maddelerin kan beyin bariyerinin bütünlüğünü bozması, bu maddelere bağlı nörotoksisite gelişmesinde elzemdir ve belirtildiği gibi bu kompleks süreçte MMP enzimlerinin neden olduğu CAM bölünmesini de içeren pek çok faktör yer almaktadır. CAM'lar MMP'lerin önemli bir substratıdır ve madde kullanımına bağlı olarak çözünebilir formları plazma dahil çeşitli dokularda saptanabilmektedir ve bir CAM olarak N-cadherin bu konuda potansiyel biyobelirteç ve yordayıcı olabilir. Materyal ve Metot: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalına 2021 Kasım ile 2022 Temmuz ayları arasında başvuran DSM-5 ölçütlerine göre Metamfetamin Kullanım Bozukluğu tanısı almış 48 gönüllü hasta ve 42 gönüllü sağlıklı birey, aydınlatılmış onam formunu imzalamaları sonrasında çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara aydınlatılmış onam formu imzalatıldıktan sonra sosyodemografik veri formu, Klinik Global İzlem Ölçeği (CGI), Sheehan Yeti Yitimi Ölçeği, Madde kullanım bozukluğu tanıma testi (DUDIT) uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24. 0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: Hasta grubu ve kontrol grubu arasında yaş ortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi. Çalışmamızda hasta ve sağlıklı kontrol grubu arasında alkol kullanımı, doğum yeri, yaşadığı yer ve medeni hal açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Evlilik süresi, evde yaşayan kişi sayısı, sigara kullanımı, öğrenim düzeyi, iş durumu, çocuk sayısı ve ekonomik durum açısından ise iki grup arasında anlamlı farklılık saptandı. Madde kullanım bozukluğu tanıma testi derecesine göre sınıflandırıldığı zaman hastaların %9,7'sinin problemli kullanım grubunda, %81,9'unun ise yüksek riskli kullanım grubunda olduğu görüldü. Madde kullanım bozukluğu tanıma testi risk durumuna göre hastaların klinik özellikleri incelendiğinde; Problemli Kullanım grubu ile Yüksek Riskli Kullanım grubu arasında alkol tüketimi, self mutilasyon ve şiddet uygulama davranışı açısından anlamlı farklılık olduğu görüldü. Problemli Kullanım grubunda Klinik Global İzleme Ölçeği skorlarının Yüksek Riskli Kullanım grubuna göre anlamlı şekilde düşük olduğu izlendi. Problemli Kullanım grubunda Klinik Global İzleme Ölçeği-hastalık şiddetinin Yüksek Riskli Kullanım grubuna göre anlamlı şekilde düşük olduğu görüldü. Yine Sheehan toplam puanının Problemli Kullanım grubunda Yüksek Riskli Kullanım grubuna göre anlamlı şekilde düşük olduğu izlendi. Hasta grubunun serum N-Cadherin düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu fakat gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık olmadığı izlendi. Hasta grubunun biyokimyasal parametreleri ile hastalara uygulanan Klinik global izlem ölçeği ve klinik global izlem hastalık şiddeti alt ölçeği, Sheehan toplam puan, Sheehan- aile yaşamı, Sheehan- iş yaşamı, Sheehan- sosyal yaşam alt ölçek puanları ve Madde kullanım bozukluğu tanıma testi ölçek puanı ile serum N- Cadherin seviyesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı korelasyon tespit edilmedi. Hasta grubunda yapılan korelasyon analizinde yaş, hastalık başlangıç yaşı, tanı sonrası geçen zaman, intihar öyküsü, yatış sayısı ve ile serum N-Cadherin seviyesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı korelasyon tespit edilmedi. Hasta grubunun demografik ve kişisel özelliklerinin değerlendirilmesinde; öğrenim düzeyi, çalışma durumu, sosyoekonomik düzey, şiddet davranışı sergileme, kendine zarar verme, intihar girişimi gibi değişkenlerin N-Cadherin seviyesi üzerine etkileri istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. Sadece alkol kullanımı ile serum N-Cadherin düzeyi arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı korelasyon saptandı. Alkol kullanan hasta grubunda N-Cadherin seviyesi alkol kullanmayanlara göre istatistiksel açıdan anlamlı şekilde yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda metamfetamin kullanım bozukluğu olan hastalarda serum N-Cadherin düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük olduğu fakat gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık olmadığı izlendi. Bunun sebebi N-cadherin düzeylerinin dalgalanma şeklinde artış ve azalışlarına, seçilen örneklemden psikoz ve duygudurum bozukluğu komorbiditesinin dışlanmasına, son 2 hafta içerisinde metamfetamin kullanım şartının mevcut markere uymamasına, örneklemin sayısının az olmasına ve sadece erkeklerden oluşmasına bağlı olabilir. Bununla beraber değerlendirmenin kesitsel olduğu göz önüne alındığında sonuçların yapılacak boylamsal çalışmalarla desteklenmesi gerekli olabilir. Çalışmamız, bu molekülün bu alanda ilk kez çalışılması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Methamphetamine use disorder has become a global public health problem, the use of which has become increasingly widespread in recent years. There are various assumptions about the mechanisms of methamphetamine-induced neurotoxicity, and disruption of the integrity of the Blood Brain Barrier is an important one of them. Cell Adhesion Molecules are a current issue in terms of their relationship with substance use disorder. The fact that various substances disrupt the integrity of the blood brain barrier is essential for the development of neurotoxicity due to these substances, and as mentioned, many factors are involved in this complex process, including CAM cleavage caused by MMP enzymes. CAMs are an important substrate of MMPs, and depending on the substance use, soluble forms of them can be detected in various tissues, including plasma, and N-cadherin as a CAM can be a potential biomarker and predictor in this regard. Materials and Methods: July November 2021 to Dec 2022, 48 volunteer patients and 42 healthy volunteers who were admitted to the Department of Mental Health and Diseases of Dicle University Faculty of Medicine Hospital, who were diagnosed with Methamphetamine Use Disorder according to the DSM-5 criteria, were included in the study after signing the informed consent form. After the participants signed the informed consent form, the sociodemographic data form, the Clinical Global Follow-up Scale (CGI), the Sheehan Disability Scale, the Substance use disorder recognition test (DUDIT) were applied. SPSS for the analysis of data 24. 0 statistical package program was used. Results: There were no statistically significant differences between the patient group and the control group in terms of average age. In our study, no significant differences were found between the patient and healthy control group in terms of alcohol use, place of birth, place of residence and marital status. There were significant differences between the two groups in terms of marriage duration, number of people living at home, smoking, education level, job status, number of children and economic status. When classified according to the degree of substance use disorder recognition test, it was seen that 9.7% of the patients were in the problematic use group and 81.9% were in the high-risk use group. Substance use disorder recognition test When the clinical characteristics of the patients were examined according to the risk status, it was found that there were significant differences between the Problematic Use group and the High-Risk Use group in terms of alcohol consumption, self-mutilation and violent behavior. It was observed that the Clinical Global Monitoring Scale scores were significantly lower in the Problematic Use group compared to the High-Risk Use group. Clinical Global Monitoring Scale-it was found that the severity of the disease was significantly lower in the Problematic Use group compared to the High-Risk Use group. Again, it was observed that the total Sheehan score was significantly lower in the Problematic Use group compared to the High-Risk Use group. It was observed that the serum N-Cadherin levels of the patient group were low compared to the control group, but there were no statistically significant differences between the groups. We did not detect a statistically significant correlation between the level of serum N-cadherin and the Clinical Global Impression scale and the Clinical Global Impression severity subscale, Sheehan test scale, Sheehan- family life, Sheehan - work life, Sheehan -social life subscale scores and the recognition of substance use disorders scale. In the correlation analysis performed in the patient group, there was no statistically significant correlation between age, age of onset of the disease, time elapsed after diagnosis, suicide history, number of hospitalizations, and serum N-Cadherin levels. In the evaluation of the demographic and personal characteristics of the patient group; the effects of variables such as education level, work status, socioeconomic level, violent behavior, self-harm, suicide attempt on N-Cadherin level were not found to be statistically significant. Only a weakly significant negative correlation was found between alcohol use and serum N-Cadherin. The level of N-Cadherin was statistically significantly higher in the group of patients who used alcohol compared to those who did not use alcohol. Conclusion: In our study, it was observed that serum N-cadherin levels were low in patients with methamphetamine use disorder compared to the control group, but there were no statistically significant differences between the groups. This may be due to fluctuating increases and decreases in N-cadherin levels, exclusion of psychosis and mood disorder comorbidity from the selected sample, non-compliance of the methamphetamine use in last two weeks requirement with the current molecule, small number of selected sample and consisting only of men. However, given that the assessment is cross-sectional, it may be necessary to support the results with longitudinal studies. Our study is important in that it is the first time that the molecule has been studied in this field.