Forensic analysis of illicit drugs in hair specimens of psychiatric patients at Butabika Hospital in Uganda
Uganda'daki Butabika Hastanesindeki psikiyatri hastalarının saç örneklerinde kötüye kullanılan ilaçların adli analizi
  1. Tez No: 860787
  2. Yazar: MUGUME ISAAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AYDINOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: madde kullanımı, saç analizi, anket, psikolojik bozukluklar, substance abuse, hair analysis, questionnaire, psychological disorders
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Uyuşturucu kullanımı bireyin sağlığı, ilişkileri ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Uganda'da esrar, opioidler, amfetamin tipi uyarıcılar, khat ve kokain gibi uyuşturucuların kötüye kullanılmasıyla ilişkili akıl sağlığı hastalıklarında bir artış oldu. Bu çalışma, psikiyatri hastalarında kötüye kullanılan maddeleri tespit etmek için saç örneklerini kullanmak üzere tasarlandı. Bu amaçla Butabika Hastanesi Alkol ve Uyuşturucu Ünitesinde yatan 18-50 yaş arası hastalardan saç örnekleri toplandı. Ayrıca hastaların sosyodemografik özelliklerini değerlendirmek ve madde kullanımına ilişkin öz bildirimlerini almak amacıyla hastalara anket uygulandı. Bu bileşikleri tanımlamak için güvenilir bir analitik yöntem tasarlandı ve hastaların oksipital bölgesinden alınan saç örnekleri, hedef analitlerin metanolik ekstraksiyonundan sonra analiz edildi. Çalışmaya %76,62'si erkek, %23,38'i kadın olmak üzere toplam 154 hasta dahil edildi. Saç analizi yapılan hastaların ortalama yaşı 29,77 idi. Anket görüşmelerinde hastaların %62,99'unun (n=97) esrara maruz kaldığı ortaya çıktı. Deneysel yöntem, görüşme sırasında bildirilen bazı tespit edilen maddelerde farklılık gösterdi ve bunlar arasında Esrar, Khat, Petidin, Tramadol, Eroin, MDMA, Kokain, Amfetamin, MDA, Metamfetamin, Kodein ve Morfin yer aldı. Ayrıca madde kullanımı ile psikolojik bozukluklar arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Hastaların kayıtlarından depresyon, anksiyete, duygudurum bozukluğu, psikoz ve yeme bozuklukları elde edildi. Sonuç olarak bu çalışma, saç analizinin, suistimal edilen ilaçların taranmasında önemli bir teknik olduğunu ortaya koymaktadır.adli tıp vePsikolojik birimler.
Özet (Çeviri)
Drug abuse may cause adverse effects on an individual's health, relationships, and overall quality of life. In Uganda, there has been an increase in mental health illnesses associated with the abuse of drugs such as cannabis, opioids, amphetamine-type stimulants, khat, and cocaine among others. This study was designed to use hair samples to detect substances of abuse in psychiatric patients. For this purpose, the hair samples were collected from patients between 18- and 50 years old hospitalized in Butabika Hospital's Alcohol and Drug Unit. Also, the questionnaires for patients were performed to evaluate the sociodemographic characteristics of patients and obtain their self-report for substance use. A reliable analytical method was designed to identify these compounds, and hair samples obtained from the occipital region of patients were analyzed after methanolic extraction of the target analytes. A total of 154 patients were included in the study, 76.62% male and 23.38% female. The average age of the patients with hair analyzed was 29.77 years. Survey interviews revealed that 62.99% (n=97) of patients had been exposed to Cannabis. The experimental method showed a difference in some detected substances reported during the interview and included Cannabis, Khat, Pethidine, Tramadol, Heroin, MDMA, Cocaine, Amphetamine, MDA, Methamphetamine, Codeine, and Morphine. Furthermore, the relationship between substance abuse and psychological disorders was evaluated. Depression, anxiety, mood disorder, psychosis, and eating disorders were obtained in patients' records. In conclusion, the present study suggests that hair analysis is an important technique for the screening of abused drugs in forensic and psychological units.