Ritmik cimnastikçilerde egzersiz ve beslenmenin büyümeye etkileri
The Effects of exercise and nutrition on growth in rhytmic gymnastics
- Tez No: 79665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Büyüme, Egzersiz, IGF-I, JRitmik Cimnastik 55, Exercise, Growth, IGF-I.Nutrition, Rhytmic Gymnasts
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Ritmik Cimnastikçilerde Egzersiz ve Beslenmenin Büyümeye Etkileri Bu araştırmanın amacı, egzersiz ve beslenme programları açısından ritmik cimnastikçilerin büyüme ve gelişimlerini aynı yaş grubu sedanter kız çocukları ile karşılaştırarak incelemektir. Bu çalışmaya 4 yıldır aktif spor yapan 12 cimnastikçi ( yaş ort. 10.1 ± 1.03 ) ile kontrol grubu olarak spor yapmayan 7 sedanter ( yaş ort. 10. & + 1.03) kız çocuk katıldı. Deneklerin fiziksel ölçümleri yapıldıktan sonra pubertenin hangi evresinde oldukları Tanner yöntemi ile saptandı. Deneklerden. 36 haftalık sezon öncesi ^ ortası ve sonrası alınan kan örneklerinden büyüme hormonu ve IGF-I, A.Ü. îbn-i Sina Hastanesi Endokrinoloji laboratuarında Ria tekniği kulanılarak analiz edildi. Sol el bilek grafikleri çekilerek Greulich-Pyle yöntemiyle iskelet yaşlan ve beslenme durumlarının belirlenmesinde ölçümleri izleyen 3 günlük besin tüketimleri kişisel anket formları doldurtularak tespit edildi. Elde edilen veriler SPSS 7.0 istatistik programında tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ve student's t testi ile değerlendirildi. 36 haftalık, dönemde deney grubu ile kontrol grubu arasında boy ortalamaları (1.35 ± 0.05 m, 1.38± 0.05 m, 1.40 ± 0.05 m ; 1.39 ± 0.06 m, 1.43 ± 0.06 m, 1.49 ± 0.08m) vücut ağırlıkları (27.50 ± 3.53kg, 28.00 ± 3.44kg, 29.50 ± 3.90 kg ; 34.57 ± 7.04kg » 37.43 ± 6.24 kg, 37.71 ± 6.99 kg ), vücut yağ oranları ( 14.95 ± 0.92 %,14.40 ±1.03 %,14.20 ± 0.90 % ; 21.88± 4.10 %, 20.54 ± 3.76 %, 20.52 ± 3.27 % ), 54BMI ( 15.11 ± 0.81 kg/m2,14.57 ±0.92 kg/m2, 14.80 ± 1.05 kg/m2 ; 17.76 ± 3.06 kg/m2,18-31 ± 2.58 kg/m2, 16.88 ± 2.60 kg/m2 ), BH ( 0.28 ± ai9 ng/ml, 0.53 ± 0.81ng/ml ^ 0.54 ± 0.43 ng/ml ; 3.50 ± 2.48ng/ml, 3.55 ±2.82ng/ml, 3.38 ± 1.62 ng/ml), günlük besin tüketimi ( 1370 ± 151.37 kkal., 1247 ± 220.53 kkal, 1306 ± 194.46 kkal.; 2288 ± 288.41kkal., 2288± 288.41kkal., 2410.42± 185.18 kkal) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu ( p < 0.05). IGF-I (148.08 ± 18.21 ng/ml, 200.00 ± 61.65 ng/ml, 209.83 ± 41.94 ng/ml ; 148.71 ± 32.03ng/ml, 225.70 ±91.08ng/ml, 243.71 ± 56.08 ng/ml ) gruplar arasında fark bulunmazken zamana bağlı değişimde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu ( p < 0.05). İskelet yaşı (9.33 ± 1.13 yıl ; 10.85 ± 0.90 yû\ gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur ( p < 0.05). Büyüme- gelişme dönemine rastlayan yoğun antrenman ve beslenme farklılıklarının fiziksel büyümeyi ve cinsel olgunlaşmayı etkilediği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Exercise and Nutrition on Growth in Rhytmic Gymnasts The purpose oî this study was to examine the effects of 36 weeks of rhythmic gymnastics training, and nutrition on growth to compare with sedantary controls. Subjects were 12 prepubescent female rhythmic gymnasts and 7 controls, ^complete physical examination with accurate measurements of height, weight, staging of sexual development according to Tanner and detemination of skeletal age according to Qreulich-Pyle was performed. Nutrition habits of both the subjects and the controls were followed for three days and total caloric ingestion were calculated. Blood samples for GH and IGF-I were measured by the Endocrine Laboratory at A.Ü. İbn-i Sina Medical Center. Data were analyzed by, repeated measurement variance analysis by using SPSS 7.0 computer program. The gymnasts were lower height (1.35 ± 0.05 m, 1.38± 0.05 m, 1.40 ± 0.Q5 m 1 1.39 + 0.06 m " 1.43 ± 0.06 m, 1.49 ± 0.08mk weight (27.50 ± 3.53kg, 28.00 ± 3.44kg, 29.50 ± 3.90 kg ; 34.57 ± 7.04kg, 37.43 ± 6.24 k&, 37.71 ± 6.99 kg], body fat (14.95 ± 0.92 %, 14.40 ±1.03 %, 14.20 ±0.90 % ; 21.88± 4.10 %, 20.54 ± 3.76 %, 20-52 ± 3.27 %), BMI (15.11 ± 0.81 kg/m^, 14.57 ±0.92 kg/m2, 14.80 ± 1-05 kg/m2 ; ^7.76 ± 3.06 kg/n^, 18.31 ± 2.58 kg/m?, 16,88 ± 2.60 kg/m2), daily caloiiintake C1370 ± 151.37 kkal. ^ 1247 ± 220.53 kkal, 1306 ± 194.46 kkal.; 2288 ± 288.41kkal., 2288 ± 288.41kkal., 2410.42 ± 56185.18 kkal) compared with controls. The gymnasts bone age was retarded (9.33 ± 1.13 vs 10. 1± 1.00) when compared with cronological age. There were significantly differences in IGF-I levels (148.08 ± 18.21 ng/ml, 2Q0.00 ± 61.65 ng/ml, 209.83 ± 41.94 ng/ml ; 148.71 ± 32.03ng/ml, J225.70 ±91.08ng/ml, 243.71 ± 56.08 ng/ml) between gymnasts and controls. In conclusion, intensive physical training combined with inadequate caloric intake markedly affects pubertal development of elite female gymnasts.