Cimnastikçilerde farklı germe sürelerinin performansa etkisi
The effects of different stretching durations on performance in gymnasts
- Tez No: 194844
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cimnastik, germe, germe süresi, performans, Gymnastics, stretching, stretching duration, performance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, cimnastikçilerde farklı germe sürelerinin performans üzerine olanetkisini belirlemek ve hangi germe süresinin performansı olumlu veya olumsuzetkilediğini tespit ederek, uygun germe süresini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Buçalışmaya yaş ortalaması 10.00±1.20 yıl olan 27 ritmik cimnastikçi dahil edilmiştir.Tüm sporculara, ard arda olmayan günlerde 15 saniye süreli, 10 tekrarlı ve 30 saniyesüreli, 5 tekrarlı statik germe egzersizlerini içeren program uygulanmıştır.Çalışmaya katılan sporcuların germe egzersizleri öncesi ve germe egzersizlerisonrası performansları Bosco ve dikey sıçrama testi ile; esneklik düzeyleri otur-uzantesti ile; bacak-sırt kaslarının kuvvetleri ise izometrik kas kuvveti testi iledeğerlendirilmiştir. Sporcuların dikey sıçrama testi değerlerinde 30 saniye süreligermeden sonra anlamlı bir azalma, esneklik testi değerlerinde ise anlamlı bir artışınolduğu görülmektedir (p0.05). Çalışmamızda uyguladığımız iki farklı germeprogramından 30 saniye süreli germe egzersizlerinin dikey sıçrama performansınıazalttığı tespit edilmiştir. Sporcunun performansını olumsuz yönde etkilememesi veyaralanmaları önlemek için 15 saniye süreli statik germenin uygulanabileceğisonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine the effects of different durations of stretching onperformance and to determine the appropriate stretching durations by confirming theeffect of negative or positive stretching performance. It was included in the study 27gymnasts whose mean age was 10.00±1.2 years. All subjects were applied, in notconsecutive days, static stretching with 15 seconds, 10 repetitions and 30 seconds, 5repetitions. Pre and post stretching exercises, their performance, flexibility, leg andback muscle strength were evaluated by Bosco vertical jump test, sit and reach test,isometric muscle strength test respectively. We found significant decrease invertical jump test after 30 seconds static stretching, and significant increase inflexibility tests (p0.05). As a conclusion we found that thestretching which was applied with 30 seconds decreased the vertical jumpperformance. We suggest that the stretching with 15 seconds can be applied toathletes for not effecting the athlete?s performance negatively and to prevent thesports injuries.