Serebellopontin köşenin intrinsik mikrocerrahi anatomisi: intrinsik serebellopontin köşe lezyonları için güvenli cerrahi giriş bölgelerinin incelenmesi
Intrinsic microsurgical anatomy of cerebellopontine angle: Analysis of safe surgical entry zones for intrinsic cerebellopontine angle lesions
- Tez No: 796718
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER, PROF. DR. FEYZA KARAGÖZ GÜZEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Serebellopontin Köşe, Güvenli Cerrahi Giriş Koridorları, Beyin Sapı, Cerebellopontine Angle, Safe Entry Zones, Brainstem
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Serebellopontin köşenin (SPK) ve posterior fossa yapılarının genel mikrocerrahi anatomisi ile serebellopontin köşe yerleşimli intrinsik lezyonların cerrahisi esnasında zarar görebilecek beyin sapı nükleusları ile traktuslarının, derin yerleşimli serebellar nükleusların ve serebellar pedinküllerin anatomisini ve fonksiyonlarını kavramak ve beyin sapı lezyonlarına güvenli mikrocerrahi giriş yollarını değerlendirmek. Çalışmanın öncelikli hedefi SPK'nin ve posterior fossa yapılarının mikrocerrahi anatomisinin detaylı ortaya konması ve superior, posterolateral ve posteromedial yaklaşımlar uygulanarak–hangi yaklaşımla SPK içindeki hangi–GCGK'lara ulaşılabildiğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Formalinle fikse edilmiş ve silikon enjekte edilmiş 2 adet insan kadavra kafasında, SPK'ye yönelik mikrocerrahi yaklaşım teknikleriyle diseksiyonlar tamamlanmış ve her aşama 3-boyutlu olarak görüntülenmiştir. SPK'nin anatomik yapısı ve çeşitli mikrocerrahi yaklaşımlarla hangi anatomik yapılara ulaşılabileceği incelenmiştir. Her aşamada çekilen fotoğraflar 3 boyutlu gözlük ile tek tek incelenerek anatomik yapılar detaylı değerlendirilmiştir. Bulgular: Temporal kranyotomi ve eklenen anterior petrozektomi ile uygulanan transtentoryal yaklaşım ile kraniyal sinir (KS) V'in orta serebellar pedinkülden çıkış yeri görüntülenebilmiş, ventrolateral pontin lezyonların cerrahisi esnasında kullanılan peritrigeminal, supratrigeminal ve lateral pontin güvenli cerrahi giriş koridorları (GCGK) ortaya konmuştur. Retrosigmoid yaklaşımla KS V ve VII-VIII kompleksi etrafındaki GCGK'larına rahatça ulaşılabilmiştir. Orta hatta yapılan bir suboksipital kraniektomi sonrası uygulanan telovelar yaklaşımla SPK'de sadece Foramen Luschka'nın (FL) santralde olduğu lateral resese uzanan bir cerrahi görüş alanı elde edilebilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, SPK'nin intrinsik lezyonlarının çoğuna superior, posterolateral ve posteromedial mikrocerrahi yaklaşımlar ile–serebellar pedinkül ve derin serebellar nükleuslara zarar vermeden–ulaşılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: To comprehend the general microsurgical anatomy of the cerebellopontine angle (CPA) and the posterior fossa structures; and the functions and anatomy of the brainstem tracts and nuclei and deep cerebellar nuclei and cerebellar peduncles which could be injured during surgery of intrinsic cerebellopontine angle lesions, and to evaluate safe entry zones for brainstem lesions. The primary objective of this study is to reveal the microsurgical anatomy of CPA and posterior fossa components in detail and to investigate which safe entry zones are reachable via which microsurgical approach by executing superior, posterolateral and posteromedial approaches. Material and Methods: Dissections by microsurgical approach techniques for cerebellopontine angle are executed on 2 formaline fixed and silicon injected human cadaver heads and, each step is photographed by 3D technique. Anatomic structure of CPA and availability of several anatomic structures in various microsurgical approaches are examined. Anatomical structures are evaluated in detail by analysing the photos taken in each step one-by-one with 3 dimension glasses. Findings: The origin of Vth cranial nerve (CN) on the middle cerebellar peduncle could have been vizualised, and peritrigmenial, supratrigeminal and lateral pontine safe entry zones -which are used in ventrolateral pontine lesions - are exposed via transtentorial approach with temporal craniotomy and additional anterior petrosectomy. Safe entry zones around Vth CN and VII-VIIIth CNs are easily reached via retrosigmoid approach. Only a surgical view of lateral recess where foramen Luschka is centered could be obtained in CPA with a telovelar approach carried out on midline suboccipital craniotomy. Results: The availability of majority of the intrinsic CPA lesions via superior, posterolateral and posteromedial microsurgical appoaches -without disturbing deep cerebellar nuclei and cerebellar pedunces- are manifested in this study