Orta ve şiddetli akne vulgaris hastalarında serum nesfatin-1 seviyesinin değerlendirilmesi, hastalık şiddeti ve yaş ile ilişkisi
Evaluation of serum nesfatin-1 level in patients with moderate and severe acne vulgaris, its relationship with disease severity and age
  1. Tez No: 796719
  2. Yazar: MERVE EKREN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ ÇEVİRGEN CEMİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, nesfatin-1, oksidatif stres, acne vulgaris, nesfatin-1, oxidative stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç Akne vulgaris (AV) oldukça sık görülen pilosebase ünitenin kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Multifaktöriyel bir cilt hastalığı olmakla birlikte dekatlardır 4 majör faktör patogenezde suçlanmaktadır. Foliküler hiperkeratinizasyon, aşırı sebum, inflamasyon ve P. acnes patogenezde ana unsurları oluşturmaktadır. Yapılan son araştırmalar reaktif oksijen türlerinin hücre proliferasyonu, apoptoz, hücrelerin oksidatif hasarı ve inflamasyonda kilit rollere sahip ikincil haberciler olarak önemli rolleri olduğunu göstermektedir. Nesfatin-1'in son zamanlarda, çeşitli hastalıkların semptomlarını iyileştirebilen güçlü antiinflamatuar, anti-apoptotik ve anti-oksidatif yeteneklere sahip olduğu bildirilmiştir. ROS kaynaklı oksidatif stres, inflamasyon ve apoptozu düzenleyerek çeşitli hastalıklarda koruyucu rol oynamaktadır. Akne vulgaris patogenezinde oksidan-antioksidan mekanizmalardaki dengesizlik üzerinde durulan önemli faktörlerden biridir. Bu bağlamda bu çalışmada antioksidan etkileri olduğu gösterilen nesfatin-1 düzeyinin akne vulgarisli hastalarda incelenmesi ile akne vulgaris patogenezi ile ilgili literatüre katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem Dermatoloji polikliniğine başvuran son 1 aydır sistemik tedavi almayan 15-65 yaş aralığında, kabul edilme kriterlerini karşılayan 82 AV hastası ve 78 gönüllü çalışmaya dahil edilerek serum nesfatin-1 seviyelerine bakıldı. Çalışmaya dahil edilen AV hastalarının demografik özellikleri, öz ve soy geçmişleri, AV şiddeti, başlangıç yaşı, hastalık süresi, aile öyküsü, akne vulgaris için daha önce aldığı topikal ve sistemik tedaviler kaydedildi. Bulgular Çalışmaya 82 AV hastası ve 78 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 160 kişi dahil edildi. Hasta grubu 53 kadın ve 29 erkek, kontrol grubu ise 45 kadın, 33 erkekten oluşmaktaydı. Ortanca yaş hasta grubunda 20 (15-36), kontrol grubunda 24 (15-30) idi. Hasta grubunda ortanca serum nesfatin-1 seviyesi 3,1 ng/mL, kontrol grubunda ortanca serum nesfatin-1 seviyesi 3,4 ng/mL olarak bulundu. Her iki grupta serum nesfatin-1 seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p= 0,375). Serum nesfatin-1 seviyeleri ile hastalık şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p=0,953). Sonuç Çalışmamızın sonuçlarında akne vulgaris patogenezinde nesfatin-1'in rolü net değildir. Akne vulgarisin patogenezinde nesfatin-1'in oksidatif stres üzerinde daha kompleks mekanizmalar üzerinden etki ettiği düşünülebilir. Bu sonucun desteklenebilmesi için şiddetli hastalığı olan ve daha ileri yaştaki hastaların daha fazla sayıda olduğu çalışmalarda serum nesfatin-1 seviyelerinin incelenmesine ihtiyaç vardır. Kısa özet AV hastalarında serum nesfatin-1 seviyeleri ölçüldü, yaş ve hastalık şiddetiyle serum nesfatin-1 seviyeleri arasındaki ilişki araştırıldı. AV hastaları ve kontrol grubunda serum nesfatin-1 seviyeleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aim Acne vulgaris (AV) is a very common chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit. Although it is a multifactorial skin disease, 4 major factors have been accused in the pathogenesis for decades. Follicular hyperkeratinization, excess sebum, inflammation and P. acnes constitute the main factors in the pathogenesis. Recent studies show that reactive oxygen species have important roles as secondary messengers with key roles in cell proliferation, apoptosis, oxidative damage of cells and inflammation. Nesfatin-1 has recently been reported to have potent anti-inflammatory, anti-apoptotic and anti-oxidative abilities that can improve symptoms of various diseases. It plays a protective role in various diseases by regulating ROS-induced oxidative stress, inflammation and apoptosis. The imbalance in oxidant-antioxidant mechanisms is one of the important factors in the pathogenesis of acne vulgaris. In this context, it is aimed to contribute to the literature on the pathogenesis of acne vulgaris by measuring the level of nesfatin-1, which has been shown to have antioxidant effects, in patients with acne vulgaris. Materials and Methods Serum nesfatin-1 levels were evaluated by including 82 AV patients and 78 volunteers, aged between 15-65 years, who applied to the dermatology outpatient clinic and did not receive systemic treatment for the last 1 month, and met the inclusion criteria. Demographic characteristics, personal and family histories, AV severity, age of onset, disease duration, family history, and previous topical and systemic treatments for acne vulgaris of the AV patients included in the study were recorded. Results A total of 160 individuals, including 82 AV patients and 78 healthy controls, were included in the study. The patient group consisted of 53 women and 29 men, and the control group consisted of 45 women and 33 men. The median age was 20 (15-36) in the patient group and 24 (15-30) in the control group. The median serum nesfatin-1 level in the patient group was 3.1 ng/mL, and the median serum nesfatin-1 level in the control group was 3.4 ng/mL. There was no statistically significant difference between serum nesfatin-1 levels in both groups (p= 0.375). There was no statistically significant correlation between serum nesfatin-1 levels and disease severity (p=0.953). Conclusion In the results of our study, the role of nesfatin-1 in the pathogenesis of acne vulgaris is not clear. It can be thought that nesfatin-1 acts on oxidative stress through more complex mechanisms in the pathogenesis of acne vulgaris. In order to support this result, it is necessary to examine serum nesfatin-1 levels in studies with more severe disease and older patients. Short Summary Serum nesfatin-1 levels were measured in AV patients, and the relationship between age and disease severity and serum nesfatin-1 levels was investigated. There was no statistically significant difference between serum nesfatin-1 levels in AV patients and control groups.