Protection of AI-generated products and examination within the context of the European Union and Turkish copyright laws
Yapay zeka tarafından yaratılan ürünler üzerindeki korumanın AB ve Türk telif kanunları kapsamında incelenmesi
- Tez No: 796835
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET POLAT KALAFATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Fikri Mülkiyet Hakları, Telif Hakları, Eser, Eser Sahipliği, Artificial Intelligence, Intellectual Property Rights, Copyright, Work, Authorship
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yapay zeka (AI) ortaya çıktığı ilk günden bu yana hızlı bir gelişim göstermiş ve yapay zeka tabanlı çözümler ile insan hayatının her alanında önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Temelde insan davranışlarını taklit etmeyi ve insanlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin makineler aracılığı ile gerçekleştirilmesini hedefleyen bilgisayar programları olarak tanımlanabilecek olan yapay zeka, özellikle son yıllarda sanat alanında üretimler yapmaya başlamıştır. Bu durum ise telif hakları anlamda bir karmaşaya yol açmış ve özellikle bu ürünler üzerinde telif haklarının kurulup kurulamayacağı sorusu ve benimsenecek yaklaşımın muhtemel sonuçları, fikri mülkiyet hukukunu meşgul eden bir yapıya bürünmüştür. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda uygulamadaki kanunlar çerçevesinde yapay zeka tarafından yaratılan eserler üzerinde telif korumasının varlığını ve sınırlarını irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle mevcut telif hukuku kuralları incelenmiş, yapay zekanın ürettiği eserlerde insan müdahalesinin sınırları sınıflandırılmış ve nihayet farklı durumlarda yapay zeka üretimi eserler üzerinde telif korumasının varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Henüz üzerinde uzlaşmanın sağlanamadığı bir konu olması sebebiyle işbu tez kapsamında olmayan bazı ülkelerin yaklaşımlarına da yer verilirken, sunulan öneriler etik tartışmalar da dikkate alınarak irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since its discovery, artificial intelligence (AI) has demonstrated rapid development, and AI-based solutions have begun to play a significant role in all aspects of human life. Artificial intelligence, which can be defined as computer programs aimed at mimicking human behaviour and performing activities carried out by humans through machines, has particularly started to create works in the field of art in recent years. This has led to confusion in terms of copyright, and questions regarding whether copyright can be established on these works and the potential consequences of the decisions made have transformed into a structure that occupies intellectual property experts and lawmakers. This study aims to examine the existence and limits of copyright protection on AI-generated works within the framework of the laws currently in practice in the European Union and Turkish Law. In this regard, firstly, the current copyright rules have been examined, the limits of human intervention in works produced by AI have been classified, and finally, efforts to determine the existence of copyright protection for AI-generated works in different situations have been presented. As it is still an unresolved dilemma, this study also includes the approaches of some countries that are not covered within the scope of the thesis and. The proposals presented have been scrutinized, considering the ethical discussions.