Analysis on attitudes of local people towards immigrants in Istanbul
İstanbul'da yerel halkın göçmenlere yönelik tutumlarının analizi
- Tez No: 796836
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CEYLAN TOKLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Göçmen, Yabancı Düşmanlığı, Tutum, Issızlık Hissiyatı, Turkey, Immigrant, Xenophobia, Attitude, Sense of Desolation
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Göç hareketleri, bireysel yaşamlarda meydana getirdikleri değişimlerin yanı sıra toplumlarda da değişimleri beraberinde getirmiştir. Bu tez, yerel halkın göçmenlere yönelik tutumlarını şekillendirirken dayandıkları temaları ve altta yatan meseleyi anlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, yerel halkın yabancılarla karşılaşma biçimlerinin çeşitliliği ve bu karşılaşmaların yarattığı algı ve tutumlar incelenmektedir. Bu doğrultuda, İstanbul'un Avrupa yakasında çalışan ve yaşayan yirmi beş kişiyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri analizi sürecinin sonunda dört tema ortaya çıkmıştır. Bireylerin şehirde yaşayan göçmenlere yönelik tutumlarını oluştururken dayandıkları dört tema empati, gelecek kaygısı, bilin(en)meyen korkusu ve sorunu yansıtmadır. Bu tezin argümanı olan ıssızlık duygusu, diğer dört temanın ötesinde bir öneme sahiptir. Bu tema, aidiyet-mülkiyet ekseninde birey ve devlet arasındaki zedelenmiş ilişkiyi bireyin ıssızlık hissi olarak anlamlandırmaktadır. Bu tez, göçmenlere yönelik tutumların altında yatan ve vatandaş ile devlet arasındaki ilişkinin konumuna dayanan bir anlayış geliştirmektedir. Bu tez kapsamında önerdiğim ıssızlık duygusu bu anlamlara ulaşmaya katkı sağlamaktadır. Bu tez, ıssızlık duygusunu ve bu duygunun Türkiye'deki toplumsal çatışmaların analizine katkıda bulunma potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration movements, in addition to the changes they brought about in individual lives, also brought about changes in societies. This thesis aims to understand the main issues and themes that local people rely on in shaping their attitudes towards immigrants. In this way, it examines the various ways local people encounter foreigners and the perceptions and attitudes these encounters generate. To this end, in-depth interviews with twenty-five people working and living on the European side of Istanbul were conducted. At the end of the data analysis process, four themes emerged. The four themes that individuals relied upon in forming their attitudes towards immigrants living in the city are empathy, future concerns, fear of the (un)known and reflecting a problem. The underlying sense of desolation as the argument of this thesis has significance beyond the other four themes. This theme makes sense of the damaged relationship between the individual and the state on the axis of belonging-ownership as the individual's sense of desolation. It develops an underlying understanding attitudes towards immigrants based on the position of the relationship between the citizen and the state. The sense of desolation I propose can contribute to reaching these meanings. This thesis reveals the sense of desolation and its potential to contribute to the analysis of social conflicts in Turkey.