المستويات اللغوية في ديوان على شفاه الزهر (للشاعر أزهر الملا)
Divan'daki dil seviyeleri çiçeğin dudaklarında (Şair Azhar Al_ Mulla tarafından)
- Tez No: 796855
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dil Yapısı, Azhar Al-Mulla, Yapısal Düzey, Şiir, Linguistic structure, Azhar Al-Malla, compositional level, poetry
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, (Şair Ezher el-Molla'nın Çiçeğin Dudakları İsimli Divanında Dil Yapısı) üzerinde durarak dilbilimsel yönü ele alır. Dil, şiirin ruhudur ve dil üzerine kurulan düzeyler, edebi eserin tüm yönlerinin duygusal veya yapısal olarak sağlamlığını ve kalitesini belirler. Şiir, okuyucuya güzelliği sunan estetik bir yapı taşır. Bu çalışmanın önemi, Azhar Al-Mulla'nın öneminden kaynaklanmaktadır, çünkü o moderniteyi temsil etmektedir. Şiirinde, modern Arap şiirinin görüntüsü ortaya çıkmaktadır. Ödüllerin avcısı, en büyük festivallerin takipçisi ve en lüks edebi platformlarda yükselen bir şair olarak, o, çağın zevkini temsil eder. Araştırmacı, araştırmasında çeşitli akademik yöntemleri kullanmıştır. Şiirsel mısraların analizinde analitik yöntemi kullanmıştır. Ayrıca, şairin başlıkları ve kullanım yöntemlerinin tanımlanması için tanımlayıcı yöntemden yararlanmıştır. Araştırmacı, ses düzeyinde, yapının yumuşaklığını artırmak için ses uzatmasını ve ihracat yöntemini kullanmıştır. Dil seviyesinde, isim cümlelerinin yoğun kullanımını tespit etmiştir. Morfolojik düzeyde, şairin aykırı ve çaba sarf eden yapıları kullandığı görülmektedir. Anlamsal düzeyde, çelişki ilişkisini ve doğa alanını yoğun bir şekilde kullandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the linguistic levels in the collection“On the Lips of the Blossom”by Azhar Al-Malla. The linguistic aspect is crucial in poetry, as the levels of language used determine the quality and effectiveness of the literary work, both emotionally and structurally. Through language, poetry conveys its beauty to the reader. The significance of this study is attributed to the importance of Azhar Al-Malla as a modern poet whose work represents the pinnacle of modern Arabic poetry. He is a renowned award-winning poet, a frequent participant in major literary festivals, and a distinguished figure in literary forums. Therefore, his work reflects the taste of the era. The researcher adopted various academic approaches to build the research, including the analytical approach to analyze the poetic verses, and the descriptive approach to describe the titles and the poet's method of using them. The researcher arrived at several results, including the use of sound elongation and the exportation technique to increase the flexibility of the structure at the phonetic level. At the linguistic level, the poet frequently used nominal sentences. At the morphological level, he employed rare and exotic structures. At the semantic level, he extensively used the contrast relationship and the field of nature.