Üzüm çekirdeği yağı biyoyakıtı – jet A1 (kerosen) karışımlarının küçük ölçekli jet motorunun itki performansı ve emisyon değerlerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of grape seed oil biofuel - jet A1 (kerosene) mixtures on the thrust performance and emissi̇on values of small-scale jet engines
  1. Tez No: 796893
  2. Yazar: ÖMER ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TAŞYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Uçak Mühendisliği, Civil Aviation, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: biyoyakıt, havacılık, Jet A1, jet motoru, aviation, biofuel, Jet A1, jet engine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Havacılık sürekli olarak yeniliğe açık, güncel bilgi ve teçhizatlarla gelişmeye devam eden bir sektördür. Havacılık sektörü kendine ait kuralları, iş disiplinleri ve prensipleri ile diğer sektörlerden ayrı düşünülür. Hava araçlarında kullanılan motor tipleri, motorun alt sistemleri, aerodinamik yapısı ve malzemesi, yağlar, yakıtlar ve diğer kimyasal katkılar uluslararası otoriteler tarafından belirlenmiştir ve güncel olarak geliştirilmektedir. Gelişimler küresel ihtiyaçlara göre şekillenmektedir. Bu küresel ihtiyaçlar doğrultusunda, havacılık sektörü iklim değişikliklerinin iyileştirmesini ve emisyonların azaltılmasını amaçlamaktadır. Bu sebeple, alternatif yakıtların hava araçlarında kullanımı otoriteler tarafından baskılanmaktadır. Sivil havacılık sektöründe en yaygın kullanılan yakıt türü Jet A1 yakıtıdır. Jet A1 yakıtına alternatif olabilecek en uygun yakıt türü ise biyoyakıttır. Biyoyakıtlar türbinli motorlarda herhangi bir modifikasyon gerektirmeden kullanılabilen yakıtlardır. Biyoyakıtlar, muhtemel başka alternatif yakıtlara nazaran emisyon ve fiyat-performans açısından avantajlı konumdadır. Bu avantajlarından ötürü biyoyakıtlar havacılık sektörüne adım adım girmeye başlamıştır. Havacılık sektörü antropojenik emisyonun yaklaşık % 2,6'sından sorumludur. Hatta yüksek irtifalarda atmosfere karışan gazların etkisi daha fazladır. Karayollarında olduğu gibi havacılık sektöründe de kısıtlamaların olması gerekmektedir. Bu sebeple biyoyakıtların kullanımı kaçınılmazdır. Ülkemizde de fosil yakıt tüketiminin azaltılması ve uygulamaların havacılık sektörüne uyarlanması için biyoyakıt uygulamalarının ivedilikle araştırılması gerekmektedir. Bu tez konusu dâhilinde, projemizde farklı hammaddelerle biyojet yakıtı üretilmesi, gerçek bir mini jet motoru üzerinde denemelerin gerçekleştirilmesi ve ölçülen sonuçları hava taşıtı jet motorlarına uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aviation is a sector that has been developing rapidly in every field in recent years and still continues to develop. There are precise lines that distinguish aviation from other sectors and businesses. Business discipline and invariable rules are among these. The structure of the engines used, the additives of aircraft fuel, the body connection types, the locations of the systems and the operating principles depend on certain rules, but can also develop and change day by day. These developments differ as a result of international agreements made by changing the global world, increasing personal and global needs, pressures of non-governmental organizations and comparing the current and future predictions of the world. One of the consequences of this is the inclusion of biofuel use to a certain extent in the aviation sector, starting with some of the aircraft in the near future. In the aviation industry, the most suitable fuel that can be an alternative to jet A1 fuel is biofuel. The use of biofuels for the future, both in terms of price-performance relationship and compatibility with emission standards, has begun to enter the aviation industry step by step in fuel modification for the future. However, it can be said that there is almost no use as the researches have not been completed yet. Aviation, a sector that cannot lose its vitality under all conditions, is closely related to environmental problems. Considering the emissions emitted by fuels to the environment, it has a share of 2-3 %. The developments and restrictions that have been applied in road vehicles for years are now desired to be implemented in aviation. For this reason, it is inevitable that biofuel application will have certain proportions. The establishment and widespread use of such systems should be explored as a result of policies and international agreements that have become imperative to reduce foreign dependency, reduce the use of petroleum fuels, and deal with environmental problems. Our project, which has this kind of research subject, plans to produce biojet fuels with different projections, to make their experiments tested in a real mini jet engine and to make concrete determinations based on usability.