Van gölü çevresinin turizm ve rekreasyonel kullanım açısından incelenmesi
Investigation of van lake environment in terms of tourism and recreational use
- Tez No: 796894
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÖZTÜRK KURTASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: rekreasyon, rekreasyonel faaliyetler, turizm, Van gölü, recreation, recreational activities, tourism, Van Lake
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kentler insan yaşamını oldukça yıpratan mekânlardır. Trafik yoğunluğu, şehir gürültüsü, kalabalık nüfuslar, şehirleşme gibi faktörler insanları şehir hayatından uzaklaşmaya yönlendirmektedir. Bu yüzden insanlar daha sakin, doğayla içi içe olabilecek açık yeşil alanların olduğu, kıyı bölgeleri, seyir tepeleri, parklar, bahçeler, su kenarları gibi alanları tercih etmektedirler. Bu alanların varlığı da rekreasyonel aktiviteleri beraberinde getirmektedir. Rekreasyonel aktiviteler insanların sosyalleşmelerine olanak sağlayan etkinliklerdir. Bu sayede kentler daha yaşanabilir hale gelmektedir. Aynı zamanda kent içindeki turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayarak, turizmi canlandırmaktadır. Bu çalışmada hem Türkiye'nin en büyük gölü, hem de dünyanın en büyük sodalı gölü olan önemli sulak alanlarımızı oluşturan Van gölü çevresi, turizm ve rekreasyonel alanda ele alınmaktadır. Van ili Doğu Anadolu bölgesinin en gelişmiş ili konumundadır. Bu nedenle her mevsim turizm anlamında canlılığını korumaktadır. Çevre illerden ve sınır komşusu İran'dan her mevsim fazlasıyla yerli yabancı ziyaretçiyi kabul etmektedir. Van gölü Van ilini ayakta tutan önemli yeridir. Ayrıca göl içerisinde, etrafında ve dışında çeşitli rekreasyonel aktiviteler yapılabilmektedir. Bunlardan bazıları tekne turları, deniz bisikleti, balıkçılık, kuş gözlemciliği, manzara seyri, dalış, yüzme, fotoğraf çekimi, tekne ve yamaç paraşütü, yürüyüş, kamp yapma gibi daha bir çok faaliyetlere imkan sağlamaktadır. Çalışmada Van gölü ve çevresinde yer alan turizm alanlarının tarihi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda kent halkı ve kent için önemi vurgulanmaktadır. Aynı zamanda yapılan rekreasyonel aktivitelerin kente, kent halkına mevcut kazandırdıklarını ve kazandırabileceklerini ele almaktadır. Tez süreci boyunca anket çalışması yürütülmesi amaçlanmaktadır. Anket çalışmasında beşli likert ölçeği kullanılmaktadır. Bu sayede kent halkının rekreasyonel aktivitelere ne derecede ilgi duyduğu ve turizm alanındaki beklentilerinin ne yönde olacağının görülmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities are places that wear out human life quiet a lot. Factors such as traffic density, city noise, crowded population, urbanization lead people to move away from city life. For this reason, people prefer open and green areas such as observation hills, parks, gardens, watersides where they can be calmer and be intertwined with nature. The presence of these areas brings along recreational activities. Recreational activities allow people to socialize and in this way, cities become more livable. At the same time, it contributes to the tourism activities in the city and revitalizes tourism. In this study, surrounding of lake Van which is a significant wetland; both Turkey's largest lake and the world's largest soda lake, is discussed in terms of tourism and recreational uses. Van province is the most developed province of the Eastern Anatolia Region. Therefore, it maintains the vitality of the lake in terms of tourism in all seasons. Lake Van accepts thousands of domestic and foreign visitors from neighboring provinces and neighboring Iran every season. It is an important place that keeps the province of Van vibrant. In addition, various recreational activities can be done in and around the lake. Some of these provide opportunities for many activities such as boat tours, pedalo, fishing, bird watching, landscape watching, diving, swimming, photographing, rowing and paragliding, hiking and camping. In the study, the importance of the tourism areas in and around Lake Van in the historically,economically, socially and culturally areas for the city and city people is emphasized. It also deals with the benefits of recreational activities to the city and the city people. In the study, it is aimed to conduct a survey study. In the survey study, a five-point Likert scale is used. In this way, it is aimed to see how much the people of the city are interested in recreational activities and what their expectations will be in the field of tourism.