Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere eldeli toplama işlemiöğretiminde nokta belirleme tekniğinin etkililiği
  1. Tez No: 796967
  2. Yazar: BARIŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eldeli Toplama Becerisi, Nokta Belirleme Tekniği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Doğrudan Öğretim Yöntemi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın amacı, doğrudan öğretim yöntemiyle sunulan nokta belirleme tekniğinin otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere eldeli toplama işlemi öğretiminde etkili olup olmadığını belirlemektir. Bu amacın yanı sıra, nokta belirleme tekniği ile öğretimin, farklı ortam ve farklı kişilere genelleme etkisi, öğretim sona erdikten beş, on ve on beş gün sonraki izleme etkisi ve nokta belirleme tekniği hakkında öğretmenlerin görüşlerini belirleyeme yönelik sosyal geçerliliği araştırılmıştır. Araştırmada tek denekli araştırma desenlerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı değişkeni, araştırmaya katılan öğrencilerin matematiksel becerilerden, eldeli toplama işlemi becerisini gerçekleştirme düzeyleri iken; bağımsız değişkeni doğrudan öğretim yöntemine göre sunulan nokta belirleme tekniğidir. Araştırma İstanbul'da yaşayan otizm spektrum bozukluğu tanısı almış, yaşları 14 ile 15 arasında değişen üç erkek öğrenciyle yürütülmüştür. Uygulama süreci, araştırmacı tarafından, yoklama, öğretim, izleme ve genelleme oturumları olarak düzenlenmiştir. Tüm oturumlar bire bir öğretim düzenlenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere eldeli toplama işlemi becerisinin kazandırılmasında, doğrudan öğretim yöntemine göre sunulan nokta belirleme tekniğinin etkili olduğu, öğrencilerin kazandıkları eldeli toplama becerisinin kalıcılığının öğretim bittikten beş, on ve on beş gün sonra da koruyabildikleri, öğrencilerin tümü bu beceriyi farklı ortam ve farklı kişilere genelleyebildikleri ve öğretmenlerin nokta belirleme tekniği hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether the touch math technique, which is presented with direct instruction approach, is effective on autism spectrum disorders students or not. This study also examined generalization effects accross different people and conditions, maintenance effect after 5, 10 and 15 days and social validity about teachers' views with TouchMath. The study was conducted as a multiple probe design with probe session across subject models, which is one of the single subject designs. The dependent variable of this study were students' correct response with the skills of in-hand addition facts whereas the independent variable of this research was TouchMath procedure which was used to teach in-hand addition fact skills to the subjects. This research, which was carried out in İstanbul, was conducted with autism spectrum disorders three boy who 14-15 years old. Application process was organized by the researcher as checking, teaching, follow-up and generalization sessions. All the sessions were applied with one-on-one instruction. At the end of the study, findings of the study indicated that TouchMath was effective in teaching in-hand addition skills to students with with autism spectrum disorders. Subjects were determined to retain their skills 5, 10 and 15 days after training sessions were terminated, and they were also noted to generalize the target skills across different settings and people. In addition, interviews with three special education teachers reveal that their ideas are generally positive on the use of TouchMath instruction for students' in-hand addition skills. Key-Words: İn-hand Addition, Teaching Mathematics, Touch Math Technique, Autism Spectrum Disorder, Direct Teaching Method